عنوان : انتخاب یک مسیر شغلی مناسب
قیمت : 59,700 تومان
توضیحات در پایین همین صفحه

درگاه 1

توجه : دریافت شماره تلفن همراه و آدرس ایمیل صرفا جهت پشتیبانی می باشد و برای تبلیغات استفاده نمی شود

هدف ما در این سایت کمک به دانشجویان و دانش پژوهان برای بالا بردن بار علمی آنها می باشد پس لطفا نگران نباشید و با اطمینان خاطر خرید کنید

توضیحات پروژه

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 انتخاب یک مسیر شغلی مناسب دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد انتخاب یک مسیر شغلی مناسب  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه و مقالات آماده و تنظیم شده است

چكیده
شناخت مهارتهای قابل انتقال یك قدم اساسی در برنامه‌ریزی شغلی است. مقاله حاضر توضیح می‌دهد كه این مهارتها چه هستند و كمك‌هایی را برای تشخیص و افزایش میزان مهارتها و استفاده از آنها در به دست آوردن یك موقعیت شغلی مناسب ارائه می‌نماید. انواع مهارتها، شامل مهارتهای فنی، مهارتهای اكتسابی و مهارتهای قابل انتقال، تشخیص مهارتهای قابل انتقال، موجودی مهارتها، عناوین شغلی، روش كار را با مهارتها و به روز نگه داشتن مهارتها رئوس مطالب این مقاله را تشكیل می‌دهند.
منبع : روزنامه همشهری،‌ یكشنبه 23 مرداد 1384، سال سیزدهم، شماره 3773، صفحه 10.
كلیدواژه : مسیر شغلی؛ مهارت؛‌ مهارت‌های قابل انتقال؛ برنامه‌ریزی شغلی
________________________________________
1- مقدمه
بسیاری از افراد تصمیم‌های شغلی خود را از طریق مشاهده دنیای اطراف و تلاش برای تطابق خودشان با این دنیا اتخاذ می‌كنند. این امر مخالف كاری است كه واقعاً باید انجام شود.
بهترین مسیر شغلی فرایندی است كه از درون آغاز می‌شود (یك نوع تكامل خودآگاهی). شما می‌بایست از مهارتها، استعدادها، توانایی‌ها، امكانات و ویژگی‌های منحصر بفردتان آگاه شوید چون این خودآگاهی چرخه‌ای است كه فرد را به سمت یك شغل رضایت‌بخش هدایت می‌كند.
شناخت مهارتهای قابل انتقال یك قدم اساسی در برنامه‌ریزی شغلی است. مقاله حاضر توضیح می‌دهد كه این مهارتها چه هستند و كمك‌هایی را برای تشخیص و افزایش میزان مهارتها و استفاده از آنها در به دست آوردن یك موقعیت شغلی مناسب ارائه می‌نماید.
 
2- انواع مهارتها
مهارتها را می‌توان به عنوان سرمایه منحصر به فرد هر شخص تعریف نمود. سه گروه از مهارتها وجود دارند. مهارتهای فنی، مهارتهای اكتسابی و مهارتهای قابل انتقال. مهارتهای فنی تخصص گرایی درون یك رشته خاص را مطرح می‌كند و فرد را قادر می‌سازد كه یك شغل به خصوص را داشته باشد؛ مانند طراحی یك فرایند شیمیایی، عملیات ساخت تجهیزات و مانند آن. مهارتهای اكتسابی ریشه در ویژگی‌های شخصی یك فرد مانند انعطاف‌پذیری، كنجكاوی، قدرت تصمیم‌گیری و بهینه سازی دارد. مهارتهای قابل انتقال مهم ترین نوع مهارتها در توسعه مسیر شغلی است. این مهارتها را می‌توان از حرفه‌ای به حرفه دیگر و از یك حوزه صنعت به حوزه دیگر منتقل كرد. شناخت مهارتهای قابل انتقال اولین قدم در خودآگاهی و برنامه‌ریزی شغلی است. این مهارتها در هفت مقوله جای می‌گیرند:
1.    ارتباطات: نگارش، گفت وگو، گوش دادن، آموزش، مشورت، متقاعد سازی، مدیریت، تبلیغ و بیان احساسات
2.    خلاقیت: تجسم، ذهنی سازی، ابداع، ایجاد، بداهه پردازی، تعبیر و تفسیر و استفاده از توانایی‌های هنری
3.    تحقیق: جمع آوری، ارزیابی و طبقه بندی اطلاعات
4.    تشریح: استفاده از تحلیل‌های منطقی، توسعه چارچوب‌های كاری، تشخیص ضعف‌ها و شناخت شباهتها
5.    حل مسائل: تعریف یك مسئله، ارزیابی گزینه‌ها، تسلط بر راه حل‌ها و بهبود یك موقعیت
6.    سازماندهی: از طریق دنبال كردن برنامه‌ها و دستور العمل‌ها، توجه به جزئیات، بایگانی، جستجو و طبقه‌بندی
7.    تركیب: تلفیق قطعات اطلاعات در یك كل به هم پیوسته، بررسی اطلاعات و بیان آنها در یك شكل واضح
آگاهی از مهارتهای قابل انتقال كمك می‌كند، دریابید چه توانایی‌های ویژه‌ای دارید و ضمناً امكانی برای واضح سازی آن توانایی‌ها به شما می‌دهد.
3- تشخیص مهارتهای قابل انتقال
منبع مهارتهای قابل انتقال اغلب در زندگی روزانه وجود دارد. در تجربیات زندگی، كارهایی كه در هر دوره زندگی انجام داده‌اید و از انجام آن لذت برده‌اید، اعتقاد داشته‌اید كه به خوبی از عهده آن برآمده‌اید و باعث غرور و خوشحالی شما شده است. این مهارتها باید خیلی زود در زندگی آشكار شود تا محملی باشد برای معرفی فرد.
مهارتهای قابل انتقال عموماً در موفقیتها و تجربیات مثبت زندگی پیدا می‌شوند. خاطراتتان را مرور كنید و درباره مواقعی كه برایتان خیلی ارزشمند بوده، بنویسید چون از طریق نوشتن درك جامع تری از خودتان خواهید داشت. تمرین دو مرحله‌ای زیر كمك می‌كند كه مهارتهای قابل انتقال را بشناسید:
1.    موفقیت‌های خود را فراخوانی كنید. یك سفر در خاطراتتان (از كودكی تا زمان حاضر) داشته باشید. تا جایی كه می‌توانید تجربیاتی را كه به شما احساس رضایت می‌دهد به یاد بیاورید. سعی كنید تجربیات را در زمان‌های مختلف زندگی مرور كنید.
این تجربیات رضایت‌بخش می‌تواند طیفی از مسائل مانند كمك به برادر یا خواهرتان در یادگیری خواندن، ساختن یك اسباب بازی مكانیكی، توسعه یك سیستم تجهیزاتی تا سازماندهی یك رخداد سیاسی را در بر گیرد. این طیف باید شامل كارهایی باشد كه شما انجام داده‌اید نه رویدادهایی كه برایتان اتفاق افتاده است.
اصل لذت یا رضایت بسیار مهم است. ممكن است این قضیه برای بقیه دنیا اهمیتی نداشته باشد، اما در چشمان شما باید ارزشمند جلوه كند و یك رخداد حیاتی و معنادار در زندگیتان قلمداد شود.
2.    خاطراتتان را تحلیل كنید. همان طوری كه رویدادهای رضایت‌بخش زندگی را به خاطر می‌آورید، جزئیات آن را مشخص نمایید. به موقعیت‌ها، موضوعات، افراد درگیر و نقشی كه بازی كرده‌اند، توجه داشته باشید. جمع آوری جزئیات را كامل كنید تا جایی كه می‌توانید درباره فعالیتی كه خودتان در این فرآیند انجام داده‌اید و نحوه انجام آن را بنویسید: چگونه كار را سازماندهی كرده‌اید، دیگران را متقاعد كرده‌اید، مسائل را حل كرده‌اید و غیره.
این تمرین كمك خواهد كرد كه مهارتهایتان را با بررسی تجربیات واقعی در زندگی مشخص كنید. بخش عمده‌ای از امور پنهان در تجربیات (چیزی بیش از آنچه كه از خودتان انتظار دارید یا قادر به دركش هستید) مهارتها و استعدادهای شما هستند. به عنوان مثال، موضوع خاطرات چه بود؟ آیا درباره مردم بود و یا در مورد مفاهیم كلی، هنر، علوم یا پزشكی؟ از چه قابلیتهایی استفاده كردید؟ نگارش، آموزش، تحقیق، طراحی و یا اقناع؟ چه وضعیتی به طور مكرر رخ داد؟ حل مسئله، نیازهایی كه باید برآورده می‌شد و یا یك وضعیت بحرانی؟ چه چیز باعث دستیابی شد؟ چه نیازی آشكار شد؟ سازماندهی اهداف، نیاز برای كمك رسانی، نیاز برای كامل كردن یك فعالیت خاص؟ شرایط انجام كار چگونه بود؟ آیا مجبور به رعایت ضرب‌الاجل‌های تعیین شده بودید و یا آزاد و مستقل كار می‌كردید و فرصت كافی برای آموختن و تجربه‌اندوزی نیز داشتید؟
وقتی كه شما محدوده وسیعی از تجربیات را مرور می‌كنید به رخدادهای كوچكی كه در پس این محدوده قرار می‌گیرد، دقت كنید. آنها علایمی برای راهیابی به معانی عمیق‌تر هستند. به فعالیتهایی كه در زندگی روزانه به شما انرژی می‌دهد و نشانی از استعدادهایتان است، توجه كنید: گلكاری در باغ، فعالیتهای مالی، خواندن نقشه‌های پیچیده و یا تمركز نمودن روی یك مورد كاری خاص.
استعدادها ممكن است به قدری طبیعی در شما پدیدار شوند كه آنها را بی‌اهمیت تلقی كنید. اما این ویژگی‌ها شما را از دیگران جدا می‌كنند و دارایی ارزشمندی هستند. به همین لحاظ مهم‌ترین كاركرد پاداش این است كه به عنوان یك محرك عمل می‌كند و مجالی به بروز استعدادها می‌دهد.
دانستن این كه در بسیاری از فعالیتها خوب هستید به شما شاهدی از مجموع مهارتها ارائه می‌دهد و به اصولی كه در زندگی اجرا می‌كنید، تأكید می‌نماید. به عنوان مثال مهارتهای شما مربوط به كدام یك از امور ذیل است: مدیریت، رهبری، تحقیق، طراحی و برنامه‌ریزی، ارتباطات میان فردی و یا تحلیل مسائل؟
بعد از انجام این تمرین شما باید درك بهتری از مهارتهای قابل انتقال یا به عبارتی ...

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


دانلود انتخاب یک مسیر شغلی مناسب
قیمت : 59,700 تومان

درگاه 1

Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky