مقاله جلبك ها دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله جلبك ها کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه و مقالات آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي مقاله جلبك ها،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
جلبك ها
جلبك ها گروه متنوعی هستند كه تك سلولی هایی به اندازه كمتر از یك چند هزارم سانتی متر تا ارگانیسم های غول پیكری به طول ده ها متر را شامل می شوند. آنها بخش عمده ای از زنجیره غذایی دریایی را تشكیل می دهند . اما این بدان معنی نیست كه
جلبك ها صرفا به موقعیت شان به عنوان غذا بسنده كرده اند .
شمار معینی از جلبك های میكروسكوپی وجود دارند كه به طور فعال سم ترشح می كنند . پژوهش های اخیر نشان می دهد كه
سم جلبك ها علاوه بر تدافعی بودن دارای نقش تهاجمی نیز هست .
الف- اسكوگارد –زیست شناس دریایی انستیتوی علوم دریایی بارسلونا و پیر جوئل هانسن از prymnes دانشگاه كپنهاگ
شواهد محكمی به دست آورده اندكه سم جلبك میكروسكوپی احتمالا منجر به دور كردن رقیبان می شود و حتی به جلبك ها
در پیدا كردن غذا parvum كمك می كند.
زیس شناسان دریایی مدت ها معتقد بودند كه سم جلبك ها شكارچیان مانند ماهی ها و سخت پوستان را فراری می دهد . تا
پیش از این كاملا مشخص شده بود كه وقتی بر جمعیت جلبك ها به سرعت افزوده می شود تراكم شكوفه های سمی آنها می تواند كشت آبی یك منطقه را به كلی از بین ببرد یا به عبارتی دیگر در رستوران های دریایی را تخته كه یك منبع غنی از شكوفه های سمی است مانند گیاهان فتوسنتزparvum P . كند .
اما از سویی دیگر بسیاری از رفتار های جانوری را نیز دارا است. این موجود شكارش را قورت می دهد . آهسته به طرف سایرمیكرو ارگانیسم ها می رود و آنها را می بلعد. اما این روش تنها در مورد شكارهای غیر متحرك خوب جواب می دهد.
در ضمن جلبك های تك سلولی دست و پا یا قطعات دهانی لازم برای گرفتن و نگه داشتن با وجود این محدودیت ها همان Parvum P .وعده غذای بعدی شان را ندارند.
رو ش دیگر روش ترشح ماده شیمیایی بیهوش كننده است.
اسكوگارد و هانسن دریافته اند كه هر چه غلظت ترشحات سمی بیشتر باشد میكرو ارگانیسم های متحرك بیشتری از حركت باز می مانند . سم علاوه بر فراهم ساختن غذا رقیبا و شكارچیان را نیز درمانده می كند. در واقع عملكرد چند جانبه سم به انفجار
مخرب و دوره ای جمعیت جلبك ها منجر می شود .
جلبکهای دریایی از جمله موجودات مهم دریایی هستند که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در تغذیه انسان و تولید مواد شیمیایی مختلف به کار میروند. این کاربرد باعث شده است که هماکنون بخش عمدهای از درآمد حاصل از بیوتکنولوژی دریایی، به این موجودات اختصاصی یابد. در مطلب زیر جنبههای اقتصادی جلبکهای دریایی مورد بررسی قرار گرفته است:
جلبكها از جمله موجودات دریایی هستند كه در زمینههای مختلفی از جمله تغذیه انسان، تولید مواد آرایشی، افزودنیهای غذای دام، كود و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. مصرف جلبكها بهعنوان غذا در ژاپن به قرن چهارم و در چین به قرن ششم میلادی برمیگردد. امروزه این دو كشور همراه با كشور كره، بزرگترین مصرفكنندگان جلبك بهصورت غذا هستند. ارزش كل تولید این فرآوردهها، در حدود 5/5 تا 6 میلیارد دلار در سال تخمین زده شده است. از این رقم، تولید فرآوردههای غذایی برای مصارف انسانی، 5 میلیارد دلار را به خود اختصاص میدهد. سایر مواد استحصالی از این جلبكها (کلوئیدهای محلول در آب، Hydrocolloid) و مصارف متفرقه مانند كودها و افزودنیهای غذایی، بقیه بازار را تشكیل میدهند (1-5/0 میلیارد دلار).
بیوپلیمرها و هیدروکلوئیدهای استحصالی از جلبکهای دریایی بیوپلیمرها و هیدروکلوئیدهایی كه از جلبكهای دریایی استحصال میشوند، به سه گروه “آلژیناتها”، “آگارها” و “كاراجیننها” تقسیم میشوند. این مواد عمدتاً بهعنوان مواد ژلیكننده و قوامدهنده مورد استفاده قرار میگیرند. آلژیناتها منحصراً از جلبكهای قهوهای و آگارها و كاراجیننها منحصراً از جلبكهای قرمز استحصال میشوند.
سالانه تقریباً یك میلیون تن از جلبكهای برداشتشده، صرف تهیه سه ماده فوق میشود. تولید كل هیدروكلوئیدها حدود 55000 تن، با ارزش 585 میلیون دلار آمریكاا است. بهدلیل اینکه كشت جلبكهای قهوهای به قدری پرهزینه است كه كشت مصنوعی آن از لحاظ اقتصادی مقرون بهصرفه نیست، تولید آلژیناتها (213 میلیون دلار) از طریق استخراج از جلبكهای قهوهای صورت میگیرد كه تقریباً کل آن از دریا بهدست میآید. تولید كاراجیننها به ارزش240 میلیون دلار، بهطور عمده به جلبكهای وحشی بهویژه Irish Moss وابسته است. Irish Moss جلبك كوچكی است كه در آبهای سرد رشد میكند و منبعی محدود برای تولید کاراجینن محسوب میشود. از اوایل دهه 1970، صنعت تولید کاراجینن، با كشف جلبكهای حاوی آن كه در آبهای گرم قابل پرورش هستند، گسترش یافت. امروزه بیشتر كاراجینن تولیدی از طریق كشت مصنوعی جلبكها بهدست میآید. اگرچه هنوز تقاضای زیادی برای Irish Moss و برخی از گونههای وحشی موجود در آمریكاای جنوبی وجود دارد. در ذیل برخی از آمارهای مربوط به تولید فرآوردههای حاصل از جلبكها آورده شده است.
جدول 1- ارزش بازار بینالمللی فرآوردههای حاصل از جلبكهای دریایی در سال 2003
فرآورده ارزش كل (میلیون دلار)
آگار 132
كاراجینن 240
آلژینات 213
کل 585
1- آگار بازار جهانی انواع آگار در سال 2003، 132 میلیون دلار بوده است. تولیدكنندگان عمده آگار عبارتند از: اسپانیا، پرتغال، مراكش، شیلی، ژاپن، كره، اندونزی، مكزیك، نیوزلند، فرانسه و آرژانتین. در جداول زیر برخی از اطلاعات مربوط به تولید آگار در جهان ارایه شده است.
جدول 2- مقادیر برداشت آگاروفیت (جلبكهایی که از آنها آگار استحصال میشود) بر حسب تن ماده خشك در سال 2001
نوع جلبک Gracilaria Gelidium Pterocladia
مکان
اروپا 200 6600 50
آفریقا 300 7200 —
آمریكا 25000 500 —
آسیا- پاسیفیک 11500 4300 —
جمع 37000 18600 50
كل 55650
جدول 3- فرآوریكنندههای عمده آگار در سال 2001
میزان تولید وزن (تن) درصد
مکان
اروپا 780 10
آفریقا 1050 14
آمریكا 3000 39
آسیاـپاسیفیك 2800 37
كل 7630 100
جدول 4- بازار آگار در سال 2001 بر حسب نوع مصرف
مقدار مقدار مصرف (تن) درصد
نوع استفاده
غذایی 6930 91
باكتریولوژی 700 9
كل 7630 100
جدول 5- بازار آگار بر اساس درجه خلوص و منبع استخراج (سال 2001)
Grade ـ نوع جلبك مقدار وزن (تن) درصد
Powder/Gracilaria 4100 54
Powder/Gelidium 2305 30
Square/Gracilaria 250 3
Strips/Gracilaria 275 4
Bacto/Gelidium
700 9
كل 7630 100
2- آلژینات بازار انواع آلژینات در سال 2001، معادل 195 میلیون دلار بود که در سال 2003 به 213 میلیون دلار رسید. در جداول زیر برخی از اطلاعات مربوط به تولید این ماده آورده شده است:
جدول 6- منابع آلژینوفیت (جلبکهایی که از آنها آلژینات استحصال میشود) در سال 2001
میزان تولید منبع وزن خشك (میزان تولید بر حسب تن) درصد
مکان
اروپا Ascophyllum 20000 16
Laminaria 30500 24
آمریكا Lessonia 20500 16
Macrocystis 35000 28
آسیاـپاسیفیك Durvillaea 4500 5/3
Laminaria 13000 10
آفریقا Ecklonia 3000 5/2
كل 126500 100
جدول 7- تولیدكنندگان عمده آلژینات (در سال 2001)
میزان تولید فرآوری كلسیم & اسید PGA* كل درصد
نام
اروپا 16000 — 16000 44
آفریقا — — — —
آمریكا 3000 1500 4500 13
آسیاـپاسیفیك 14000 1600 15600 43
كل 33000 3100 36100 100
*- Peptone Glucose Agar
جدول 8- بازار آلژینات بر اساس نوع کاربرد (در سال 2001)
نوع كاربرد تن درصد
غذایی و دارویی 10000 33
کاربردهای خاص 20000 67
كل 30000 100
3- کاراجینن بازار این ماده در سال 2003 معادل 240 میلیون دلار بوده است. برخی اطلاعات مربوط به تولید این ماده در جداول زیر آورده شده است.
جدول 9- منابع کارجینوفیت جهان در سال 2001 بر حسب کشورهای عمده تولیدکننده
میزان تولید مکان وزن خشک میزان تولید بر حسب (تن) درصد
منبع
Chondrus کاناد ا 2000
فرانسه، اسپانیا و پرتغال 1400
جمهوری کره 500
جمع 3900 3/2
Eucheuma & kappaphycus اندونزی 25000
فیلیپین 115000
تانزانی 8000
دیگر کشوره 1000
جمع 149000 5/88
Gigartina شیلی 14000
مراکش، مکزیک و پرو 1500
جمع 15500 2/9
کل 168400 100
جدول 10- میزان تولید کاراجینن در سال 2001 بر حسب نوع مصرف
نوع کاربرد میزان تولید (تن) درصد
فراوردههای لبنی 11000 33
گوشت و ماکیان 5000 15
ژلهای آبی 5000 15
PES food grade 8000 25
خمیردندان 2000 6
مصارف دیگر 2000 6
کل 33000 100
جدول 11- فرآوریکنندههای کارجینن در سال 2001 )ظرفیت برحسب تن(
فرآورده Alchol process Gel Process *PES کل درصد **ATC (آرد جلبک دریایی)
مکان
اروپا 8100 5000 500 13600 32
آمریک 4700 3350 1100 9150 21
آسیا-پاسیفیک 2000 8280 9900 20180 47 16000
کل 14800 16630 11500 42930 100 16000
*- Provasoli’s Enriched Seawater medium (یک نوع محیط کشت) **- Alkali Treated Cottonii نکته جلبکهای دریایی از جمله گیاهان آبزی بهشمار میروند که در سواحل صخرهای جنوب کشور بهخصوص سواحل استان سیستان و بلوچستان بهوفور یافت میشوند. اگرچه سابقه مطالعات پایه در زمینه شناسایی جلبکهای دریایی در سواحل جنوبی کشور به سال 1845 میلادی برمیگردد و در حال حاضر نیز بهصورت پراکنده در برخی از مراکز تحقیقاتی مانند مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی خلیج فارس، در زمینه فرآوردههای حاصل از جلبکهای دریایی کار تحقیقاتی صورت میگیرد، ولی تاکنون در این فعالیتها، کمتر به جنبههای تجاری و کسب ثروت توجه شده است. گفتنی است که طبق نتایج تعدادی از تحقیقات انجام گرفته، کیفیت برخی از مواد استحصال شده از جلبکهای سواحل جنوبی ایران حتی از فرآوردههای تولید شده در شرکتهای صاحبنامی مانند سیگما (Sigma) نیز بهتر بوده است.
مآخذ: 1) غرقی، ا.، س. رضوانی، گ. کلاهی. 1380 بررسی و مقایسه بیوپلیمر استخراج شده از جلبکهای قرمز گونه گراسیلاریا. مجموعه مقالات دومین همایش ملی بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران. ص875-869
كودهای بیولوژیكی (میكروارگانیسم های تامین كننده عناصر غذایی)
كودهای بیولوژیكی، موجودات زنده ای هستند كه حاوی گونه های خاصی از باكتری ها و قارچ ها و جلبك ها می باشند. این موجودات دارای خصوصیات زیر می باشند:
§ ازت هوا را تثبیت می كنند و در اختیار گیاهان قرار می دهند و با این كار نیاز به كودهای شیمیایی را كاهش می دهند.
§ فسفر غیرآلی و عناصر كم مصرف موجود در خاك را به صورت محلول و قابل جذب برای گیاهان در می آورند.
§ عناصر غذایی موجود در خاك را جذب نموده و در پیكر خود ذخیره می نمایند.
§ جذب فسفر و روی به وسیله گیاه را تسریع می كنند.
§ در مقابل پاتوژن های خاك (عوامل میكروبی بیماریزا) موانع فیزیكی ایجاد می كنند.
§ رشد گیاهان را تحریك می كنند.
§ بقایای گیاهی را تجزیه می نمایند.
جلبك های ـ آبی سبز
جلبك های سبز ـ آبی می توانند 25 تا 30 كیلوگرم ازت در هكتار در سال تثبیت كنند. یك محصول برنج به حدود 10 كیلوگرم پودرجلبك نیاز دارد. اگر از این ماده 3 تا 4 سال به طور متوالی استفاده شود، در سال های بعدی دیگر نیازی به اضافه كردن آنها وجود نخواهد داشت. جلبك های سبز ـ آبی در یك مزرعه اعمال زیر را انجام می دهند:
§ در حدود 30 ـ 25 كیلوگرم ازت در هكتار در سال تولید می كنند (معادل 55 تا 65 كیلوگرم اوره) كه می تواند 10 تا 12 درصد محصول را افزایش دهد.
§ نسبت به قیمت سود مناسبی را عاید می كند و آلوده كننده محیط زیست نمی باشد.
§ اكسیژن بیشتری را برای ریشه گیاه برنج فراهم می كند.
§ برای گیاه بعدی در تناوب مفید است.
روش تولید جلبك
1 سینی هایی از جنس ورق آهن گالوانیزه به ابعاد 2 متر * 1 متر × 20 سانتی متر تهیه كنید. اگر مقدار جلبك بیشتری موردنیاز باشد می توان ابعاد سینی ها را افزایش داد.
2 مقدار 8 تا 10 كیلوگرم خاك را حدود 200 گرم سوپر فسفات مخلوط كرده و در كف سینی پخش كنید.
3 تا عمق 5 تا 10 سانتی متر آب داخل سینی بریزید. این مقدار متناسب با شدت تبخیر می تواند تغییر كند. اسیدیته خاك باید خنثی باشد. اگر خاك اسیدی بود مقداری آهك به آن اضافه كنید.
برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید