مقاله در مورد افزایش چربی خون دارای 37 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله در مورد افزایش چربی خون کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد افزایش چربی خون،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
افزایش چربی خون
مقدمه
افزایش چربی خون از جمله بیماریهای مزمن است كه به دلیل اختلالات متابولیسمی ناشی از عوامل متعدد ایجاد میشود. با اینكه داروهای كاهند چربی خون در دسترس هستند هنوز این بیماری یكی از عوامل مهم در تشدید بیمـاریهـای قلبی ـ عروقی در بیمـاران مبتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماران قلبی عروقی میباشد.
عواملی مانند عدم رضایت بیماران از مصرف داروهای رایج كاهند چربی خون، بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد و طولانی این داروها، بیماریهای ناشی از افزایش چربی خون و هزینههای تحمیلی بر بیماران موجب شده است كه تمایل به درمانهای جایگزین و سنّـتی افزایش یابد.
مصرف گیاهان داروئی و میوهجات علاوه بر كاهش هزینههای درمان نتایج رضایتبخشی در عوارض افزایش چربی خون بالا در بسیاری از جوامع داشته است. باید توجه داشت كه تمایل به مصرف گیاهان داروئی كاهش دهند چربی خون در اكثر جوامع حتی در كشورهای پیشرفته نیز بطور گستردهای عمومیت یافته است.
مصرف این گیاهان بخصوص زمانی كه درمانهای رایج قادر به كنترل بیماری نباشند، چشمگیر میباشد (فصلنام گیاهان داروئی، حسن فلاح حسینی). رژیم غذایی و مصرف گیاهان داروئی مؤثر بر چربی خون میانگین كلسترول تام و تری گلیسیرید (T.G) و لیپوپروتئین با دانسیت كم (LDL) و نسبت كلسترول توتال و لیپوپروتئین با دانسیت زیاد (HDL) را نسبت به قبل از درمان كاهش داده و میزان (HDL) را افزایش داده است (تحقیقات بالینی باریج اسانس، دكتر طوبی كاظمی ـ دكتر حسین پناهی).
كلسترول چیست؟
كلسترول مادهای است از جنس چربی كه در تمام سلولهای بدن وجود دارد و در ساخت دیوار سلولی و برخی هورمونها نقش مهمی ایفا میكند. مولكولهـای چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خـون توسـط كلستـرول حمـل میشونـد. قسمت اعظــم كلستـرول در داخـل بـدن و توسـط كبـد ساخته میشود و بقیـ آن بـا مصـرف غذاهـای پُـر كلسترول و پُـر چرب وارد بـدن میشـود (سـایت: www.tebyan.com).
بالا بودن كلسترول
بالا بودن سطح چربی خون ممكن است منجر به تصلّب شرائین و افزایش خطر سكتههای قلبی شود. وجود چربی اشباع شد بیش از اندازه در رژیم غذایی ممكن است عامل آن باشد اما ارثی بودن آن هم قابل انكار نیست. كلسترول برای بسیاری از اعمال بدن لازم است و ذاتاً خطرناك نمیباشد.
انواع كلسترول
1- كلسترول LDL (بد)
این نوع كلسترول خاصیت چسبندگی دارد و به راحتی به جدار داخلی دیوار رگها میچسبد و باعث باریك شدن و در نهایت انسداد مجرای داخلی رگها میگردد. از این رو به كلسترول بد معروف است.
2- كلسترول VLDL (خوب)
این نوع كلسترول مولكولهای چربی را از كبد به دیگر قسمتهای بدن حمل میكند و بعد از انتقال چربی به بافتها، تبدیل به كلسترول LDL میگردد.
3- كلسترول HDL (خوب)
این نوع كلسترول، كلسترولهای LDL موجود در طول دیوارههای رگها را پیدا كرده و به آنها میچسبد و آنها را از جدار رگها پاك میكند و از باریك شدن و انسداد رگها جلوگیری مینماید. به همین دلیل به كلسترول خوب معروف است.
بطور كلی برای تشخیص بالا بودن چربی خون اندازهگیری دو نوع چربی خون یعنی كلسترول و تری گلیسیرید انجام میشود (سـایت: www.tebyan.com).
افزایش كلسترول خون
افراد زیادی دچار مشكل بالا بودن كلسترول خون هستند. كلسترول ماد موم مانندی شبیه به چربی است كه توسط كبد ساخته میشود و در تمامی سلولهای بدن وجود دارد. بدن ما به كلسترول نیاز دارد تا بتواند هورمونها و بعضی ویتامینها و نیز دیوار سلولی را بسازد و وظایف مهم دیگری را انجام دهد.
قسمت عمد چربی خون به صورت كلسترول میباشد. گر چه مقادیر محدود كلسترول برای بدن لازم است لیكن بالا بودن میزان آن میتواند موجب تصلّب شریانها و افزایش خطر حمل قلبی و سكتههای قلبی و مغزی شود و هر چه جزء بیشتری از كلسترول خون از كلسترول(HDL) ت
پژوهشگران طی بررسیهای زیاد متوجه شدهاند كه میزان بالای كلسترول خون همیشه خطرآفرین است و به ازای هر 1% افزایش میزان كلسترول خون، خطر حمل قلبی تقریباً 2% افزایش مییابد و به ازای هر 1% كاهش كلسترول خون احتمال وقوع حملات قلبی 2% كم میشود. به عنوان مثال اگر كلسترول خون فردی 20% كاهش یابد، احتمال خطر قلبی در وی 40% كم میشود.
عموماً اگر میزان كلسترول بدن شما كمتر از 200 میلیگرم در دسیلیتر باشد، میزان آن در حد خوبی است (پایاننامه، دكتر علیرضا آثاررخ، 6902 كلسترول).
1- اسیدهای چرب اشباع شده
اسید چرب بـا 2 كربن (2C)، اسید استیك در چربیها یافت نمیشود اما اولین اسید چرب اسید بوتریك( 4C) كه اولین بار در كره مشاهده گردید. اسیدهای چرب اشباع معمولاً دارای مولكولهای فاقد شاخ جانبی هستند.
اسید چرب اشباع با 8 كربن در حرارت معمولی مایع است كه در چربی شیر یافت میشود. با افزایش تعداد كربنها در ساختار اسیدهای چرب اشباع شده بیش از 10 كربن به صورت جامد میباشند. با افزایش تعداد كربنهای اسید چرب نقط ذوب، وزن مولكولی و ویسكوزیته افزایش مییابد. اسیدهای چرب كاپریك (10C)، میرستیك (14C) و لوریك (12C) در چربیهای نارگیل و روغن هست نخل وجود دارد.
میزان اسیدهای چرب پالمتیك (16C) و استئاریك (18C) موجود در چربیها متفاوت میباشند. بخصوص روغن پالم (نخل) سرشار از اسید پالمتیك بوده اما بافت چربی حیوانی (پیه) سرشار از اسید استئاریك است.
2- اسیدهای چرب اشباع نشده
اسیدهای چرب اشباع نشده دارای یك، دو و یا سه گروه آلیل میباشند و به مقدار بیشتری نسبت به اسیدهای چرب اشباع شده در ساختمان تری گلیسیرید شركت میكنند.
اسیدهای چرب اشباع نشده برای اغلب حیوانات و انسانها ضروری هستند زیرا اسیدهای چرب اشباع نشده در بدن آنها سنتز نمیشوند لذا باید این اسیدهای چرب در جیر غذایی روزان حیوان و انسان وجود داشته باشد.
بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع نشد موجود در چربیها و روغنها را گروه (18C) تشكیل میدهند. این اسیدها با پیشوند امگا نشان داده میشوند. مهمترین آنها اسید اولئیك (1
: 18C) (امگا 9) با یك پیوند مضاعف، اسید لینولئیك (2 : 18C) (امگا 6) با دو پیوند مضاعف جزء اسیدهای چرب ضروری محسوب میشوند زیرا بدن قادر به سنتز آن نیست و یا اسیدهای چرب اشباع نشده با چند پیوند مضاعف اسید لینولئیك (امگا 6) توسط گیاهان سنتز میشود و نقش تغذیهای مهمی را به عنوان یك اسید چرب ضروری به عهده دارد. جدول (1) درصد اسیدهای چرب در تركیب با گلیسرول را در بعضی از روغنها و چربیها نشان میدهد.
جدول (1) ـ درصد اسید چرب تركیب شد موجود در روغنها و چربیها
روغن یا چربی اسید میرستیك 0=14C اسید پالمتیك
0=16C اسید استئاریك
0=18C اسید اولئیك
1=18C اسید لینولئیك
2=14C اسیدهایچرب اشباعنشدهچند پیوندی
كره 11 26 11 30 2 1
چربی 1 24 18 42 9 0
مارگارین 5 23 9 33 12 1
مارگارین(پلیغیراشباع) 1 12 8 22 52 1
روغن ماهی 5 15 3 27 7 43
روغن زیتون 0 12 2 73 11 1
روغن پالم 1 40 4 45 9 0
روغن كلزا 0 0 1 24 15 10
روغن ذرت 0 12 2 31 53 2
روغن لوبیای سویا 0 10 4 14 53 7
روغن آفتابگردان 0 6 6 33 58 0
روغن گلرنگ 0 7 2 13 74 0
جدول (2) ـ منابع چربیهای اشباع شده و اشباع نشد چند پیوندی
چربیهای اشباع شده به مقدار زیاد فرآوردههای شیر
گوشت
مواد غذایی دیگر كره، خامه، شیر، پنیر
جگر، گوشت بره، گوشت گاو
روغن نارگیل، روغن هست پالم، روغن پالم، مارگارین جامد، پیه
چربیهای اشباع نشد چند پیوندی به مقدار زیاد روغنهای نباتی
میوههای گردویی
مارگارین روغن ذرت، روغن لوبیای سویا، روغن گلرنگ، روغن آفتابگردان
بیشتر آنها به جز میوههای نارگیلی
بسیاری از انواع مارگارین مخصوصاً مربوط به لوبیای سویا و دان آفتابگردان
اسیدهای چرب ضروری
اسیدهای چرب اشباع نشد چند پیوندی (PUFA) در تغذی انسان اهمیّت ویژهای دارند. چون بعضی از آنها برای بدن ضروری هستند زیرا بدن نمیتواند آنها را بسازد و بنابراین باید از طریق غذا تأمین شوند. مهمترین اسیدهای چرب ضروری (EFA) اسید لینولئیك است كه به مقدار زیاد در روغنهای استخراج شده از دانههای ذرت، لوبیای سویا و آفتابگردان یافت میشود. اسید آراشیدونیك را نیز اغلب به عنوان یك اسید چرب ضروری میشناسند هر چند اگر بطور قاطع صحبت شود واقعاً چنین نیست چون میتواند در بدن از اسید لینولئیك ساخته شود.
اهمیّت اسید لینولئیك در تغذیه
مهمترین اسید چرب اشباع نشده از بُعد تغذیه اسید لینولئیك (2 : 18C) میباشد. چنانچه ذكر شد این اسید چرب در بدن سنتز نمیشود لذا باید توسط مواد غذایی تغذیه شود. كمبود اسید لینولئیك در جیر غذایی باعث بیماری تصلّب شرائین (انسداد عروق) در انسان میشود كه نهایتاً منجر به سكت قلبی خواهد شد. این اسید چرب اشباع نشده در سلامتی انسان نقش اساسی دارد كه عبارتند از:
1- ترمیم بافتهای مجروح
2- سلامتی پوست
3- در مكانیسم رشد و تكامل
4- سازند پروستاگلاندین
بیوسنتز اسید لینولئیك به پروستا
گلاندین
اسید لینولئیك تغذیه شده میتواند در بدن انسان به پروستاگلاندین تبدیل شود. نمودار (1) بیوسنتز اسید لینولئیك به پروستاگلاندین را نشان میدهد.
اسید لینولئیك (امگا 6)
د ـ هموگامالینولئیك اسید
اسید آراشیدونیك
ایكزاپنتانیك اسید
پروستاگلاندین ترمبوزكزان
پروستاگلاندین باعث سنتز ایكوزانوئیدها میشود كه از لحاظ بیولوژیكی یك هورمون فعالكنند بافتها میباشد. ایكوزانوئیدها نقش اساسی در سنتز ترمبوژنازها، اریتروژنازها و تنظیم فشار خون دارد.
ایكوزانوئیدها میتوانند از رسوب چربیها و تشكیل پلاكتها و یا به عبارتی از تصلّب شرائین جلوگیری نمایند. هر فرد میتواند احتیاج روزان اسید لینولئیك خود را با تغذی روغنهای گیاهی مانند روغنهای گلرنگ، آفتابگردان، سویا، پنبهدانه، بادام زمینی و كلزا تأمین نماید. جدول (3) میزان اسید لینولئیك موجود در روغنهای گیاهی، چربیهای حیوانی و روغن آبزیان بر حسب درصد را نشان میدهد.
جدول (3) ـ میزان اسید لینولئیك موجود در روغنهای گیاهی و چربیهای حیوانی بر حسب درصد
روغنها درصد چربیها درصد
روغن گلرنگ 75-80 چربی خوك 1-10
روغن آفتابگردان 65-75 چربی گاو 1-2
روغن سویا 55-65 چربی گوسفند 2-5
روغن پنبهدانه 42-48 چربی مرغ 10-20
روغن ذرت 40-55 كره 5/0-3
روغن كلزا 20-18 روغن وال 1-5
روغن بادام زمینی 15-20 روغن ماهی هرینگ 2-5
روغن پالم 8-12
روغن زیتون 6-10
روغن نارگیل 1-3
روغن هست نخل 1-2
میزان مناسب كلسترول خون چقدر است؟
اگر كلسترول خون شخصی كمتر از 200 میلیگرم در دسیلیتر خون باشد نشان بسیار خوبی برای سلامتی یك قلب سالم است اما اگر كلسترول خون بین 200 تا 239 میلیگرم در دسیلیتر خون باشد شخص در معرض خطر بالا رفتن كلسترول و خطر ابتلا به حمل قلبی قرار دارد و زمانی كه كلسترول خون بالاتر از 240 میلیگرم در دسیلیتر خون باشد خطر حمل قلبی را باید جدی گرفته و حتماً میزان آن را بوسیل دارو و رژیم غذایی و یا هر دو كاهش داد.
اگر فردی همراه با كلسترول بالا مبتلا به فشار خون بالا نیز باشد احتمال خطر حمل قلبی به 6 برابر میرسد و اگر این فرد سیگاری هم باشد احتمال خطر به 20 برابر یا بیشتر خواهد رسید.
روشهای عمد كاهش چربی خون (كلسترول) و كنترل آن
حتیالامكان از مصرف چربیهای مضر كاسته شود و به جای آن مقدار محدودی از چربیهای مفید مصرف شود.
چربیهای مضر عبارتند از: چربیهای حیوانی كه در گوشت مرغ و گوشت قرمز وجود دارند، چربیهای موجود در لبنیات، كره، روغن نباتی جامد، روغن نارگیل و روغن هست نخل.
چربیهای مفید عبارتند از: روغن زیتون، روغن آفتابگردان، روغن سویا، روغن ذرت، چربی موجود در گردو و فندق، ماهیهای چرب و چربیهایی كه در دمای محیط مایعند (درمان بیماریها به كمك داروهای گیاهی، مهندس میرزا قاسمی).
مواد غذایی غیر مجاز برای افراد دارای كلسترول بالا
غذاهای سرخ شده ـ لبنیات پُر چرب ـ غذاهای آماده مانند سوسیس، كالباس و پیتزا ـ چربیهای اشباع شده مانند روغنهای حیوانی و گیاهی جامد و كره ـ امعاء و احشاء حیوانی مانند دل، جگر، قلوه، سیرابی و مغز ـ میگو و گوشتهای پر چرب (حتیالامكان باید چربیهای قابل رؤیت جدا شوند) ـ دسرهای چرب ـ انواع كلوچه، كیك، شیرینها مخصوصاً شیرینی تر ـ روغن نارگیل ـ سسهای سالاد ـ انواع شكلات، چیپس و پفك ـ زرد تخممرغ هم محدود به 3-2 عدد در هفته میشود.
تأثیر رژیم غذایی در كاهش كلسترول خون
با ایجاد تغییر در نوع غذاها میتوان میزان كلسترول خون را كاهش داد. مقدار
كلسترول خون تحت تأثیر مواد غذایی مصرفی و نیز ارث میباشد اما با كاهش چربیهای غذایی میتوان زمین ارثی را تا حدودی كنترل نمود. كاهش كلسترول خون با كاهش دریافت كلسترول چربی رژیم و افزایش مصرف فیبرهای غذایی محلول و ثابت نگه داشتن وزن در حد مناسب امكانپذیر است.
برای دریافت اینجا کلیک کنید
تعداد کل پیام ها : 0