توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 کار آموزی اجرای ساختمان بتن آرمه و حفاری چاه دارای 32 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد کار آموزی اجرای ساختمان بتن آرمه و حفاری چاه  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

فهرست

بخش اول : اجرای ساختمان بتن آرمه
فصل اول : فنداسیون 
-  فنداسیون 6
- قالب بندی فنداسیون 8
- آرماتور بندی فنداسیون 10
- بتن ریزی فنداسیون12
- ساختن بتن13
- حمل بتن 14
- جای دادن بتن در قالب 14
- مراقبت , محافظت و عمل آوری بتن 15
فصل دوم : ستون
- ستون 17
- آرماتور بندی ستون 17
- قالب بندی ستون 17
- بتن ریزی ستون 18
فصل سوم : تیر
- تیر 20
- دیوار برشی 22
فصل چهارم : سقف
- سقف 24
-  مراحل مختلف اجرا 27
بخش دوم : حفاری
- ابزارهای مشترک 2
- حفاری ضربه ای  2
- حفاری با روش دورانی5
- مته های حفاری  8
- ساقه های سنگین 9
- گل حفاری دورانی 11
- گل بنتونیتی12
- مشخصات فیزیکی و شیمیایی گل حفاری13
- گل حفاری به نام رور 14
-کنترل انحراف و راست بودن چاه 15
- لوله های مشبک17
- پدیده تفکیک 18

 

بخش اول :
اجرای ساختمان بتن آرمه
فصل اول  
فنداسیون :
فند اسیون المانی است از سازه كه بارهای موجود درساختمان را به صورت بارهای محوری و یا لنگر خمشی تحمل می كند . از این رو اجرای فنداسیون به نحو صحیح از مهمترین اركان بنا نهادن یك سازه است.
اجرای فنداسیون به 3 قسمت اصلی زیر تقسیم می گردد:
1. قالب بندی             2. آرماتور بندی         3. بتن ریزی
1-    قالب بندی : در كشور ما جهت اجرای فنداسیون از قالب های چوبی یا آجری استفاده می شود و یا چنانچه خاك دارای مقاومت خارجی خوبی باشد برای سازه های كوتاه خاك را به خرم قالب حفر می كنند و از آن به عنوان قالب استفاده می كنند از آنجا كه در سازه مورد نظر از قالب آجری استفاده گردیده به تشریح و توضیح قالب آجری می پردازیم :
قالب آجری : پس از آنكه به سطح مورد نظر زیر پی با حفاری های لازم رسیدیم جهت پیدا نمودن بیس مناسب از بتن مگر استفاده شده است. ضخامت مجاز بتن مگر از 15-8 سانتیمتر می تواند متغیر باشد در بعضی از نقاط تا ارتفاع مورد نظر اختلاف كمی وجود داشت كه این اختلاف توسط بتن مگر اصلاح شده ، منتهی گهگاه به علت بكارگیری نیروهای ناكارآمد اختلاف ارتفاع زیادی تا بیس مورد نظر وجود داشت كه با استفاده از سنگ چینی و بتن مگر با عیار 150 كیلوگرم سیمان در متر مكعب اصلاح گردید . عرض بتن مگر اجرا شده عبارتست از : عرض فنداسیون به علاوه 2 دیوار 20 سانتی متری كناری.
پس از انجام مراحل فوق قالبهای آجری شروع شد . قالب های آجری عبارت بودند از دیوارهایی 20 سانتی متری كه از آجر فشار و ملات كم عیار سیمان كه دیوار چینی قالب ها تا ارتفاع موجود در دیتیلهای سازه صورت گرفت . از جمله معایب آجرهای فشاری مكیدن آب بتن می باشد كه جهت فعل و انفعالات شیمیایی ( هیدراسیون ) مورد نیاز است بدین جهت 4 راهكار جهت مقابله با این پدیده ارائه گردیده است .
1.    در نظر گرفت 5 سانتیمتر عرض اضافه فنداسیون در هر طرف منتهی به قالب (كه غیر اقتصادی است )
2.    كشیدن پلاتر سیمان با ضخامت 5/1 سانتیمتر قالب آجری كه با بتن باربر فنداسیون سازه در تماس است ( كه به علت نیروی كار مضاعف و بالا رفتن هزینه غیر اقتصادی است ) .
3.    پوشاندن جداره داخلی قالب ها با استفاده از ورقه های ضد آب از جنس پلیمرهای مصنوعی
4.     زنجاب كردن آجرها حین بتن ریزی كه از لحاظ اجرایی تقریبا غیر علمی است.
جهت اجرائی سازه مذكور از پوشش جداره های داخلی قالب توسط ورقه های پلیمری مصنوعی استفاده گردید به نحوی كه ورقه ها بر جداره قالبها كاملا محكم شوند تا در حین بتن ریزی از حركت آنها جلوگیری شود .
مراحل انتهایی جهت ساخت قالب ها آماده سازی آنهاست كه با نظافت كن  قالب از ملات و گرد وغبار پایان می پذیرد.
2-    آرماتور بندی : جهت ساخت آرماتور ها و مونتاژ آنها به طور دقیق به ترتیب ذیل عمل می گردد :
1.    تهیه خاموتها و راستاها (سیتكا ) به دو روش دستی توسط آچار F  در روش ماشینی صورت می گیرد .
2.    مونتاژ بعضی قطعات ، آماتور خارج از فنداسیون رو شاسی
3.    مونتاژ نهایی آماتور ها در داخل فنداسیون ها
تهیه و مونتاژ آماتور ها در داخل فنداسیون
تهیه و مونتاژ خاموتها :
طبق مرحله اولیه گفته شده خاموتها میبایست آماده می شد بدین شكل كه نیروهای كاری توسط آچار F خاموتها را آماده كردند روش تعیین اضلاع و كنترل خاموتها به بدین شكل است كه ابتدا شكل خاموت برروی زمین ،  بروی سطحی صاف توسط گچ كشیده می شود ( اصطلاحا خط می شود ) و بعد از روی الگوی ایجاد شده خاموته ها ساخته شده و كنترل می گردند .
خاموتهای ساخته شده از میلگرد های آجدار 8  با تنش تسلمیه 3200 كیلوگرم بر سانتیمتر مربع بود .
راستاهای با طول مورد نظر توسط قیچی آرماتور بری ، بریده شدند و در نهایت شكل اولیه آماتور های شناژها بر روی شاسی ساخته شده از میلگرد 14   در مونتاژ گردید . مونتاژ شناژها توسط گره های اصطكاكی مفتول غره 5/3 صورت گرفت .
ساخت حصیری ( شبكه مش ) پی نواری : از آنجا كه قسمت اعظم پی نواری تشكیل شده از شبكه های عمودی بر هم در دو سطح حجم عظیمی از عملیات آرماتوربندی مربوطه به تهیه و مونتاژ شبكه مش . برای ساخت آرماتور شبكه های مش بدین ترتیب عمل می شود . میلگرد های عرضی كه معمولا تشكیل شده بود از میلگرد های غره 14  , 12  با طول های مورد نظر در دیتیلها از شاخه های میلگرد موجود بریده شده و خم خورده اند و میلگرد های طولی با طولهای لازم بریده شده اند از آنجا كه حجم وطول عملیات آرماتور بندی فونداسیون ها دررابطه با شبكه ها گسترده بود و به علت محدودیت های موجود آرماتور ها از داخل فنواسیون توسط آرماتوربند ها مونتاژ گردیدند . به طوریكه میلگرد های راستا را برای آنكه كاملا در بتن غرق شوند و پوشش بتن در قسمت تحتانی فنداسیون حفظ شود در فواصل هر یك 1 متری برروی نیم آجرهایی قرار دارند و میگرد های عرضی را با میلگرد های طولی مونتاژ كردند كه البته قرار دادن آجر در زیر شبكه موجب تمركزش شده و ضعف در نقش باربری پی را به وجود می آورد . پس از انجام مراحل فوق میلگردهای شناژ مونتاژ شده میلگرد های شناژ در هر شبكه به طور كامل امتداد پیدا  كردند و شكل استفاده از آجر در زیر میلگرد ها برای میلگرد های تحتانی شناژ وجود داشت .
از آنجا كه بار وارده به شناژ زیاد بوده و ساختمان مرتفع محاسب دو ردیف شبكه را در پی در نظر گرفته بود . بنابراین جهت اجرای شبكه های فوقانی خركهایی با ارتفاع    موجود در دیتیل ساخته شد و بر روی شبكه تحتانی قرار گرفت و میلگرد های شبكه فوقانی همانند شبكه تحتانی و با تفاوت اینكه خم میلگرد ها در راستای زمین قرار می گرفت اجرا گردید . از جمله معایب اجرای میلگرد های فنداسیون این بود كه نیروهای كاری بدون توجه به كفشهای گل آلود بر روی میلگرد های فنداسیون و شناژ مبادرت به تردد می نمودند كه چسبندگی گل ولای به میلگرد ها موجب ضعف در چسبندگی بین بتن و میگرد شده و جلوگیری از درست عمل نمون میلگرد ها در برابر پارهای وارده از طرف سازه به فنداسیون را موجب می شود .
3-    بتن ریزی :
جهت ساختن بتن و جای دادن آن در قالب ها مراحلی به ترتیب ذیل صورت می گیرد.
1.    ساخت بتن 2. حمل بتن 3. جای دادن بتن در قالب 4. مراقبت ، محافظت و عمل آوری بتن .
1-    ساختن بتن : بتن مورد استفاده در كارگاه از شن و ماسه شكسته از فراورده های یك كارخانه سنگ شكن محل احداث پروژه تامین می گردید . سنگ دانه ها كه تشكیل شده بودند از شن و ماسه گهگاه گسسته بودن و درزهای آنها براحتی و بدون انجام هیچ نوع آزمایشی قابل لمس بود . در ضمن گاهی اوقات ماسه خیس توسط كامیون ها به مقصد كارگاه پروژه عمرانی بارگیری می شد كه این خود می بایست مورد بررسی قرار گیرد زیرا ماسه تر تا 8 درصد رطوبت در خود جذب كرده و نسبت آب به سیمان بالارفته درنتیجه بتن متخلخل با مقاومت كمتری محصول فعالیت ما خواهد شد كه متاسفانه به این مسائل توجهی نمی شد .
جهت اختلاط سنگدانه ها ، اب و سیمان از بتونیرهای با ظرفیت كم استفاده می شد كه جهت اندازه گیری مقدار سنگدانه ها و سیمان از بیل استفاده می شد . از آنجا كه مقدار حجمی و وزنی سنگدانه ها و سیمان توسط بیل نمی تواند به درستی اندازه گیری شود انتظار می رود بتن ساخته شده در كارگاه بتنی یكدست با مقاومت دلخواه نبوده است.
 
2.    حمل بتن :
پس از اختلاط توسط میكسر بتن بدست آمده در فرقان جای داده می شد و به محل بتن ریزی انتقال داده می شد .
3.    جای دادن بتن در قالب  :
گاه ارتفاع بیش از 5/1 متری لبه فرقان تا سطح بتن ریزی توصیه های آیین نامه ای در رابطه با ارتفاع بتن ریزی جهت جلوگیری از جدا شدن دانه ها نقض می شد . پس از ریخته شدن بتن در داخل قالب ها شخصی برای جادی دادن كامل بتن در فنداسیون از میله دیبراتور استفاده می كرد كه این خود ضعف در عملكرد بتن بوجود می آورد ویبره كردن بتن موجب متراكم شدن بتن شده و از تخلخل آن جلوگیری می كند بطوریكه هوای موجود در بتن را از آن خارج كرده و به سطح بتن راهنمایی می كند تا از بتن خارج شود ، اما چناچه ویبره كردن بتن به طوری صحیح صورت نگیرد موجب ضعف در سازه خواهد شد از جمله مسائل دیگری كه در هنگام ویبره كردن بدان توجهی نمی شد این بود كه میله ویبره را به میلگرد های فنداسیون و شناژ ها تكیه می دادند كه خود باعث جمع شدن دو غاب بتن در دور آمارتور شده و روند انتقال نیرو از میگرد به پی را با مشكل  روبرو می كند . در هنگام ویبره كردن اكثر مواقع به میدان ارتعاش میله ویبراتور توجهی نمی شد و قسمتی از فنداسیون بیش از حد لازم ویبره می شد كه از معایب ویبره بیش از حد میشود . درزهای اجرایی در بتن ریزی از جمله مسائل مهمی است كه باید بدان توجه شود درزهای اجرایی باید به صورت پله ای یا مورب اجرا گردند درهنگام بتن ریزی مجددابتدا باید سطوح تماس درزهای اجرایی با برس سیمی خراش داده شوند تا سنگدانه ها كاملا نمایان گردند و پس از قرار دادن یك رویه دو غاب سیمان و یا چسب های هیلتی بتن ریزی جدیدی آغاز گردد كه به هیچ یك از ضوابط موجود در آئین نامه جهت اجرایدرزهای اجرایی توجهی نشد.
4.    مراقبت ، محافظت و عمل آوری بتن :
پس از اتمام هرقسمت از بتن ریزی عضوهای بتنی مراقبت و محافظت از آن آ‎غاز میش ود و مفهوم آن مراقبت از بتن در برابر لطمات ناشی از عوامل خارجی بربتن است یك روز پس از بتن ریزی هر قسمت از فنداسیون عمل آوری بتن آغاز میش ود به نحوی كه روز اول با قرار دادن مشمع های پلاستیكی بر روی عضو سعی می شد كه رطوبت مورد نیاز بتن جهت عمل هیدراسیون تامین گردد و پس از آن پنج روز به آب پاشی مدام در تماس با هرای آزاد سعی شد از تبخیر زودهنگام آب بتن جلوگیری شود تا سازه جهت اجرای المان های ستون و دیوار برشی آماده گردد ...

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky