توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله تاریخ مشهد در فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تاریخ مشهد در فایل ورد (word)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاریخ مشهد در فایل ورد (word)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تاریخ مشهد در فایل ورد (word) :

مقدمه:
سرزمین ایران از اعصار پیش از تاریخ چون پلی عظیم میان مشرق و مغرب قرار داشت و در آن راه‌های مهمی می‌گذشت و تمدن‌های دو سوی جهان را به هم مربوط می‌ساخت. ایرانیان فرهنگ‌ها و تمدن‌های ملل دیگر جهان را دریافت می‌كردند و از آن بهره‌مند می‌شدند. آنگاه این فرهنگ‌ها را با آنچه خود داشتند می‌آمیختند و تكامل به دیگران منتقل می‌كردند.

ایران از 60 قرن پیش منبع افكار و فنونی بود كه موجب ترقی و رشد بشر گردید. هنر نوشتن ارقام كشاورزی و استخراج، استعمار فلزات و … از همین افكار بودند. ایران دارای 28 استان است كه مشهد مقدس یكی از این استان‌هاست.

اماكن زیارتی
• حرم مطهر
• خواجه ربیع
• خواجه اباصلت
• خواجه مراد
• گنبد خشتی
• میامی

خواجه اباصلت
«اباصلت هروی» مشهور به «خواجه اباصلت» خادم حضرت رضا (ع) بوده است، وفات خواجه را سال 236 ه.ق نوشته‌اند. آرامگاه وی در كنار جاده مشهد، فریمان در فاصله 10 كیلومتری مشهد واقع شده است. این بنا را هم حاج محمد علی درویش احداث كرده است كه اینكه توسط اداره اوقاف و امور خیریه خراسان اداره می‌شود.

خواجه ربیع
در شمال غربی مشهد در انتهای خیابان خواجه ربیع آرامگاه با شكوه خواجه ربیع واقع است. نام خواجه ربیع در تاریخ (ربیع بن خثیم) است. وی از اصحاب پیغمبر اسلام و نیز از سرداران سپاه 11 حضرت علی (ع) بوده است.

این بنا به توصیه شیخ بهایی به شاه عباس صفوی در نیمه اول قرن هجری ساخته شد. طرح آرامگاه در نمای بیرونی هشت ضلعی ودر درون چهار ایوانی است. از انتهای ایوانهای اضلاع بزرگ راهروهایی به درون باز شده‌اند. برفراز بنا گنبد فیروزه‌ای رنگ قرار گرفته است كه ارتفاع گنبد تا كف 18 متر می‌باشد. بقعه خواجه ربیع از نظر هنری نیز جایگاه والایی دارد زیرا كاربرد كاشی‌های الوان در نمای خارجی، نقاشی‌های طلایی رنگ بر رویه دیواره داخلی و نیز دو كتیبه به خط

(علیرضا عباسی) در سالهای 1026 و 1029 ه.ق جلوه خاصی به آن بخشیده است. كاشی‌كاری بنا از نوع یك رنگ و معرق و زیررنگی است كه نقش‌های زیبای هنری و گیاهی و كتیبه‌ها را شكل داده‌اند. آرامگاه خواجه ربیع یك از ابنیه زیبا، دیدنی و متبرك است كه به همین علل همه وقت مورد توجه و مراجعه اهالی مشهد و زائران و مسافرانی است كه به مشهد مشرف می‌شوند.

خواجه مراد
«هرثمه بن اعین» مشهور به خواجه مراد از یاران امام رضا (ع) بوده است كه در سال 210 ه.ق وفات یافته. و اكنون مقبره وی در 14 كیلومتری جنوب شرقی مشهد در بلندیهای مشرف بر بینالود قرار گرفته است. حاج محمد علی درویش ملقب به نور علیشاه این محل را در زمان معاصر ساخته و هم تحت مراقبت و حفاظت خود قرار داده. و تعمیر نموده است. وی با این كار موجبات رفاه مسافرین را فراهم آورد. این بنا اكنون توسط اداره اوقاف و امور خیریه خراسان اداره می‌شود.

گنبد خشتی
این آرامگاه در كوچه نوغان خیابان طبرسی، نزدیك به فلكه طبرسی واقع است. در این مكان «امامزاده محمد» مدفون است. نسبت این امامزاده با هجده واسطه به «امام سجاد (ع)» می‌رسد. گنبد این آرامگاه اجری است و به همین علت به «گنبد خشتی» مشهور شده است. سبك معماری آرامگاه به بناهای دوره صفویه شباهت دارد و بنای آن در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده است.

میامی «امامزاده یحیی»
امامزاده یحیی یكی از فرزندان زید، و نواده امام زین‌العابدین (ع) است. مادرش ریطه دختر ابی هاشم عبداله بن محمد حنیفه می‌باشد. وی در سال 107 ه.ق متولد شد. یحیی برای ادامه مبارزات خود علیه بنی‌امیه چون امنیت جانی نداشت از نینوا «كربلا» به مدائن و از آن جا به خراسان هجرت كرد. سرانجام در جوزجان از توابع خراسان قدیم (واقع در افغانستان كنونی) در سال 125 ه.ق به سن 18 سالگی به شهادت رسید. بقعه مباركه امامزاده یحیی با نام «میامی» در جاده سرخس و به فاصله 50 كیلومتری مشهد می‌باشد. این آرامگاه در دامنه كوهی به فاصله یك كیلومتر از قریه میامی واقع شده است. بنای ساختمان متعلق به قرن دهم ه.ق است.

تاریخچه مشهد
مهمترین عاملی كه در طول تاریخ در شكل گرفتن محل سكونت كنونی مشهد مؤثر بوده است، موقعیت طبیعی حوضه كشف رود و رودخانه اترك می‌باشد. با در نظر گرفتن این عامل به عنوان امری نسبتاً ثابت برای جذب جمعیت، می‌توان تأثیر عوامل تاریخی و سیاسی و اجتماعی و مذهبی را در دوره‌های مختلف بررسی نمود.

حوضه رودخانه كشف‌رود در تمام دوره اسلامی و حتی در دوره پیش از اسلام از مراكز عمده سكونت در خراسان شمالی بوده است. در دوره اسلامی مهمترین و پرجمعیتی‌ترین سكونتگاه، حوضه كشف رود ولایت توس بوده كه مركز آن شهر تابران بوده است. به مرور زمان از اهمیت شهرهای تابران و نیشابور كاسته و آبادیهای جدیدی به اسامی نوغان و سناباد رشد نمودند. سناباد در 2 كیلومتری نوغان قرار داشته و كاخ حمید بن قحطبه طلائی واقع در خراسان كه اكنون عمارت آستانه شهر مقدس مشهد است در میان باغ بزرگی در این دهكده قرار داشته است.

در بهار سال 193 ه.ق هنگامی كه هارون جهت سركوب شورشی در سمرقند به نوقان رسید مریض و سپس فوت نمود وی وصیت نموده بود پس از مرگ او را در باغ مجاور محل اقامتش دفن نمایند. مآمون جانشین هارون پس از گذشت چند سالی از خلافتش در اثر طغیانی كه علیه وی در عراق پدید آمد به قصد آنكه تمایل شیعیان را به خود جلب كند «حضرت رضا (ع)» را به ولایت عهدی نامزد كرد. حضرت رضا (ع) پس از یكسال اقامت در مرو عازم بغداد شد.

مشهد از شهریور 1320 كه مصادف با اشتعال ایران توسط نیروهای متفقین به دلیل وجود ناامنی در مناطق روستایی و امنیت مناسب در مشهد به علت وجود پادگانها و مراكز نظامی و نیز خشك‌ سالی‌های جنوب خراسان بویژه در سال زراعی 1326-27 و تأسیس دانشگاه مشهد در سال 1326 ه.ش پذیرای جمعیت زیادی بود كه در رشد جمعیت نقش داشته‌اند. به دنبال دگرگونیهای سیاسی، اقلیمی و آموزشی فوق، تحولات تكنیكی به ویژه مجهز شدن شبكه حمل و نقل

درون شهری به وسایل نقلیه جدید (افزایش اتوبوسها از 3 دستگاه به 77 دستگاه، ورود تعداد 10 دستگاه تاكسی در سال 1328 كه تا سال 1324 به 200 دستگاه افزایش یافت) و از همه مهمتر برقراری ارتباط بین مشهد و تهران از طریق شبكه راه‌آهن در سال 1336 ه.ش و نیز پرداخت وام به دارندگان زمینهای واقعی توسط بانك رهنی در سال 1336 ه.ش از عواملی بودند كه دست به دست یكدیگر داده و جمعیت شهر مشهد در سال 1335 ه.ش به 241989 نفر رسانده است بطوریكه رشد سالیانه جمعیت در طول 16 سال (1319-1335 ه.ش) به طور متوسط 2% بوده است.

از حدود سال 1335 ه.ش به دلیل تغییرات اساسی در ساخت اقتصادی كشور به ویژه درآمد حاصل از فروش نفت، مستحكم شدن سیاست‌های تجاری – اقتصادی و فرهنگی، گسستگی نظام ارباب رعیتی به دنبال اجرای اصلاحات ارضی در سال 1342 ه.ش، رشد جمعیت نیز دچار تغییر و تحولاتی اساسی گردید به طوری كه جمعیت شهر از 241998 نفر در سال 1335 ه.ش به 409616 نفر در سال 1345 رسید مه نرخ رشد سالانه‌ای در حدود 5/4 درصد داشته است.
همچنین وسعت شهر نیز از 16 به 33 كیلومتر مربع یعنی بیش از 2 برابر افزایش یافت. توسعه شبكه حمل و نقل هوایی، تأسیس كارخانجات و توسعه فعالیتهای بهداشتی نیز از جمله مواردی بودند كه در توسعه فیزیكی شهر مشهد موثر واقع شدند.

مشكلات ناشی از رشد جمعیت، بی‌توجهی به نحوه استفاده از اراضی، توسعه نامنظم شهر و سایر مشكلات عمومی باعث گردید كه تهیه طرح جامع شهر در سال 1346 به مهندسین مشاور ابلاغ گردد. این طرح برای یك دوره 25 ساله (1345-70) در پنج مرحله 5 ساله تنظیم و در سال 1350 به شورای عالی شهر سازی تسلیم و پس از تصویب مراحل اجرایی آن، در سال 1352 به شهرداری ابلاغ گردید.

در طرح جامع سمت توسعه آینده شهر به صورت پیوسته در غرب شهر با توجه به پیش‌بینی افزایش جمعیت 409616 نفر در سال 1345 به 1465000 در سال 1370 پیش‌بینی گردید. در این طرح وسعت شهر از 33/4 به 170 كیلومتر مربع افزایش می‌یافت.

همگام با مراحل تهیه طرح جامع، تفضیلی شهر از نظر فیزیكی و جمعیتی به رشد ادامه می‌داد بطوریكه جمعیت مشهد در سال 1355 به 667770 نفر (با نرخ رشد سالانه بین 1345-55 حدود) افزایش یافت. در طرح جامع، الگوی مداخله در بافت قدیم شهر و به ویژه اطراف حرم مطهر نیز تهیه و نقشه پیشنهادی ارائه گردید ولی به مرحله اجرا در نیامد. در سال 1354 طرح توسعه حرم اجرا شد كه تعداد زیادی از بازارچه‌ها، مساجد، مدارس قدیمی، واحدهای تجاری و مسكونی تخریب و بازار رضا (ع) نیز به منظور واگذاری به صاحبان مغازه‌های تخریبی در مشرق میدان آب ساخته شد.

تحولات مشهد در دوره رضاخان (1300-1320 ه.ش)
وقتی به قریه نوقان رسیدند به منزلامیر سناباد وارد و آن حضرت در آنجا مسموم و در سال 202 یا 203 ه.ق پس از سه روز وفات یافته و پیكر مطهرشان در باغ حمیدبن قحطیه در 1/5 كیلومتری قریه سناباد مدفون شد. از همان زمان نقطه مذكور به نام مشهد‌الرضا و بعد به اختصار مشهد نام گرفت.
عده‌ای از متخصصین مسایل شهری، مقطع زمانی 1300 یا پایان حكومت قاجاریه و آغاز حكومت رضاخان را شروع تحولات اساسی در روند «شهرنشینی» و «شهرگرایی» در ایران دانسته و بافت فیزیكی ماقبل 1300 را بافت تاریخی و گسترش‌های بعدی را كه در فراسوی حصار و دیوارهای قدیمی شهرها اتفاق افتاده «بافت جدید» می‌دانند كه روند شكل‌گیری آن در طول زمان تغییر كرده است.

دخالت در بافت كالبدی آن نیز با كشیده شدن خیابانهای جدید بر بافت كالبدی آن نیز با كشیده شدن خیابانهای جدید بر بافت تاریخی مثل خیابانهای طبرسی، امام رضا، بهار و غیره آغاز گردید.

علاوه بر دخالتهای فیزیكی فعالیت‌های دیگری نیز در زمان رضاخان در شهر مشهد انجام گرفت و زمینه رشد فیزیكی شهر را فراهم نمود كه مهمترین آنها عبارتند از: تأسیس بیمارستان امام رضا (ع) در سال 1313، تأسیس كارخانه قند آبكوه در سال 1314، تأسیس دانشكده پزشكی در سال 1318 و غیره.

خریداری اولین كارخانه برق در سال 1315 و نصب آن در خیابان طبرسی ورود ماشین به شبكه حمل و نقل درون شهری با 2 دستگاه اتوبوس در سال 1318، جایگزینی تدریجی آن به جای درشكه از اقداماتی است كه در طی سالهای (1300-1320) در شهر مشهد انجام گرفت و نقش مهمی در رشد فیزیكی شهر داشت. مشهد در اولین سرشماری عمومی كشور كه در سال 1318 از چند كشور به عمل آمد دارای 76471 نفر جمعیت بوده است.

تحولات شهر مشهد در دوره محمدرضا پهلوی (1320-1357 ه.ش)

شهر مشهد مركز استان خراسان، در شمال شرقی ایران، به فاصله 966 كیلومتری تهران قرار گرفته است. مشهد در 59 درجه و 15 دقیقه تا 60 درجه و 36 دقیقه طول جغرافیایی و 35 درجه و 43 دقیقه تا 37 درجه و 8 دقیقه عرض جغرافیایی گسترده شده است. این شهر بین دو رشته كوه بینالود و هزار مسجد واقع گردیده و ارتفاع آن از سطح دریا 985 متر، وسعت آن حدود 204 كیلومترمربع و جمعیت آن حدود 2200 هزار نفر می‌باشد. شهر مشهد به لحاظ موقعیت مذهبی، صنعتی و اقتصادی بعد از تهران دومین شهر پرجمعیت ایران محسوب می‌شود كه هرساله میلیونها زائر از سراسر ایران و كشورهای اسلامی برای زیارت مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) به این شهر مشرف می‌شوند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky