توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله بررسی روش های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی روش های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در فایل ورد (word)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی روش های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در فایل ورد (word)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی روش های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در فایل ورد (word) :

بررسی روش های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی

چكیده:
موضوع بحث انگیز روند افزایشی ضایعات مواد غذایی، یكی از چالشهای جدی اكثر كشورها به ویژه، كشورهای در حال توسعه است، سیاستمداران و اندیشمندان مجامع علمی در جهان سوم درصدد برآمده اند برای كاهش ضایعات محصولات كشاورزی در مراحل كاشت، داشت و برداشت و مراحل توزیع و مصرف چاره اندیشی كنند. بر همین اساس ضرورت دارد به خط مشی سیاست كلان، راهكارهای عملی و اجرایی جهت جلوگیری از ضایعات از جانب دولت و نیز بالا بردن سطح آگاهی عمومی در كاهش ضایعات اهمیت داده شود. در این مقاله همچنین مسایل مبتلا به مراحل كاشت، داشت و برداشت و نیز مرحله مصرف، تاثیر ضایعات در قیمت غذایی كشور، اثر فرسودگی ماشینهای كشاورزی در افزایش ضایعات، حمایت از كشاورزان در جهت افزایش بهره وری، اصلاح نظام خرید تضمینی، بسته بندی، خود كفایی در غلات در افق ده ساله، سهم كشاورزی در عوامل تولید ملی و ارزش تولید در اقتصاد ملی تجزیه و تحلیل شده است.

در بخش دیگری از مقاله برنامه كنار گذاری كشت محصول (Set aside)، سیاستهای كاهش هزینه مبادله (Transaction cost)، كاهش یارانه بعضی از محصولات غذایی، بكارگیری مناسب خرید تضمینی، افزایش كیفیت بسته بندی، كاهش ضایعات از طریق بازاریابی مناسب (كارایی سیستم بازاریابی و ضایعات در سیستم بازاریابی) و نقش مجموعه فعالیت های بازاریابی، وظیفه متخصصین بازاریابی و پرهیز از دور باطل تولیدات نامناسب، نقش بازاریابی نامناسب و در افزایش ضایعات مورد بحث قرار گرفته است. با توجه به اهمیت استراتژیك بخش كشاورزی در ارزش تولید ناخالص كشور و ارزش صادرات غیر نفتی و اشتغال كشور كاهش ضایعات می تواند علاوه بر افزایش عملكرد محصولات زراعی و باغی، در ایجاد اشتغال، توسعه صادرات غیر نفتی و ایجاد امنیت غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است.لغات كلیدی: كاهش ضایعات، امنیت غذایی، اصلاح نظام خرید تضمینی، برنامه كنار گذاری كاهش هزینه مبادله، كیفیت بسته بندی، بازاریابی مناسب

مقدمه:
یكی از سیاستهای جدی دولتها در امر امنیت غذایی، كاهش ضایعات غذایی است و از طرف دیگر سازمان FAO راههایی را برای جلوگیری از ضایعات مواد غذایی به مسئولان كشاورزی و تأمین كنندگان موادغذایی دولتهای عضو، ارائه داده است.
موضوع با اهمیتی كه دولتمردان هر كشوری باید درنظر بگیرند تعیین خط مشی كلان در رابطه با كاهش ضایعات می باشد و بعد از تعیین خط مشی و سیاست كلان بایستی مسئولیتها و وظایف، سازمانهای خصوصی و دولتی مشخص و تعیین شود. در این راستا باید دو راه حل در نظر گرفته شود. راه حل اول مربوط به بالا بردن سطح آگاهی عمومی در كاهش ضایعات از طریق روشهای جلوگیری از ضایعات می باشد. البته این راه حل در روند درازمدت ثمردهی خواهد داشت. راه حل دوم مربوط به تدوین سیاستها از طرف دولتها می باشد. اجرای این سیاستهای بعد از تدوین اثرگذاری سریعتری در كاهش ضایعات خواهد داشت. بطور مثال كاهش سوبسید نان از طرف دولت می تواند سریعاً بر مصرف نان تأثیر گذارد.

تأكید بر دو راه حل فوق به علت افزایش جمعیت و كاهش منابع طبیعی، امكانات و منابع محدود می باشد و پاسخگویی به نیاز غذایی افراد بتدریج از جانب مسئولان دولتی مشكل می شود، غذا و امنیت غذایی نه تنها وجه اقتصادی – اجتماعی دارد، بلكه به تازگی چهره سیاسی گرفته و به عنوان ابزار سیاسی مورد استفاده كشورهای صنعتی قرار می گیرد.
با توجه به شرایط فعلی اقتصاد و كاهش درآمد ارزی در كشور باید، از امكانات استفاده بیشتری كرد، تا تولیدات را افزایش داد و از بند واردات رها شد و نهایتاً از هدر رفتن ارز جلوگیری كرد.
در این مقاله هدف بر این است، اهمیت جلوگیری از ضایعات بیشتر شكافته شود و نیز روشهای اقتصادی جلوگیری از ضایعات مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرارگیرد و در پایان پیشنهادات و نتایج ارائه خواهد گشت.

مروری بر مطالعات انجام یافته درخصوص ضایعات محصولات كشاورزی
مهمترین مطالعات انجام شده در مورد ضایعات نان را می توان به صورت ذیل بیان نمود:
1- «قیمت تعادلی نان»، محسن محسنین، (1373). سازمان تحقیقات،‌آموزش و ترویج كشاورزی.
در این تحقیق كه هدف از آن تعیین قیمت تعادلی نان بود، 55 نانوایی (تافتونی، بربری، لواشی، سنگكی و نواری) و 528 خانوار معمولی ساكن در تهران از لحاظ مصرف و ضایعات نان مورد بررسی قرارگرفته اند. بررسی های انجام شده نشان می دهد كه ارتباط ضعیفی بین مجموع مخارج و مقدار مصرف سرانه نان وجود دارد و میزان ضایعات برابر 5/12 درصد مقدار خرید نان است. بیشترین ضایعات، در خانوارهای كم درآمد دیده شده و با افزایش تعداد افراد خانوار درصد ضایعات نیز افزایش می یابد. همبستگی ضایعات سرانه با تحصیلات و سن همسر منفی است.

2- «گزارش نتایج كیفی و ارزش نانوایی ارقام گندم كلیه نقاط ایران» (1367) پرویز ایرانی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، واحد تكنولوژی شیمی و غلات، كرج.
در این تحقیق 5231 نمونه از بذور كلیه نقاط ایران مورد آزمایش قرار گرفتند و از نتایج آن می توان گفت كه در انتخاب ارقام گندم باید از ارقامی كه دارای مقطع آردی هستند خودداری نمود و بیشتر گندم با دانه های شیشه ای را برگزید. چون دانه های آردی اكثراً از كیفیت ضعیف تری برخوردارند و به دلیل ایجاد حالت چسبندگی، مشكلات زیادی را در امر آسیاب كردن به وجود می آورند، خسارت آفت سن و مرض فوزاریوم، روی گندم های دانه نرم، بیشتر بوده و كیفیت نانوایی آنها را كاهش می دهد. در ضمن سایر نتایج تحقیقات نشان داد كه برای تهیه نان مرغوب، آرد باید حداقل یك تا دو ماه برای ادامه فعل و انفعالات و استراحت در سیلو باقی بماند و درضمن باید سه مرحله اصلی (بهم زدن خمیر، زمان تخمیر و مرحله پخت) كاملاً رعایت شود.

3- موضوعی تحت عنوان جلوگیری از ایجاد ضایعات در محصولات فاسد شدنی كه ناشر آن سازمان FAO است توسط علیرضا قدیمی با همكاری منصور عباس آبادی در سال 1379 در گروه پژوهشی استراتژیهای ملی و كشاورزی پایدار موسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد كشاورزی ترجمه شده است. در این مقاله به موضوعاتی همچون اهمیت محصولات فاسد شدنی، عوامل مرتبط با سیستمهای پس از برداشت و محصولات ریشه ای و غده ای اشاره شده است. در این گزارش بیشتر بر روی روشهای فنی جلوگیری از ضایعات، روشهای انبارداری و سردخانه ای، جلوگیری از ضایعات و روشها و طریقه حمل و نقل تأكید گردیده است.

4- در زمینه ضایعات مقاله دیگری تحت عنوان «تعیین و ارزیابی اقتصادی گندم در زمان برداشت و خرمنكوبی در مناطق هرات، مروست و ابركوه استان یزد» در سال 1376 توسط محمود حمیدنژاد و بقیه بررسی شده كه در فصلنامه شماره 34 موسسه پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد كشاورزی در تابستان 1380 انتشار یافته است این مقاله به نحوه سیاستگذاری و برنامه ریزی مناسب در زمینه كاهش ضایعات محصول گندم منوط به فراهم بودن آمار و اطلاعات مربوط بر میزان و ارزش ضایعات این محصول در مراحل مختلف تولید تا مصرف می باشد، پرداخته است و همچنین عوامل موثر بر آن را در هر یك از مراحل بررسی نموده است بخش اول این تحقیق به تعیین میزان ضایعات گندم در زمان برداشت و خرمنكوبی در استان یزد پرداخته و بخش دوم به ارزیابی اقتصادی این ضایعات اختصاص یافته است.

آثار ضایعات محصولات كشاورزی بر جنبه های مختلف اقتصادی:
با توجه به اینكه نیمی از برخی محصولات كشاورزی كشورمان، در فاصله بین مراحل كاشت تا برداشت، از چرخه مصرف خارج می شود و این در حالیست كه نیم باقی مانده نیز كه در سفره خانوار مصرف می شوند، غالباً بدلیل اختلاط با محصولات نامرغوب، اطمینان خاطر برای مصرف كنندگان فراهم نمی سازد.
امنیت غذایی كه سنگ بنای جامعه ای توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت روانی و جسمانی است، هر روزه در كشورهای در حال توسعه مورد تهدید قرار می گیرد.
این تهدید، هنگامی عمیقتر می شود كه بدانیم اكثریت جمعیت این جوامع را كودكان و جوانان تشكیل می دهند و با این ترتیب با تهدید سلامت آنان، بخش عمده ای از تولید ناخالص داخلی در معرض خطر خواهد بود.
در عین حال كمبود تجهیزات و فرسودگی ماشین آلات كشاورزی نیز در برداشت و فرآوری محصولات كه نتیجه آن ضایعات بالای محصولات كشاورزی می باشد، خلل وارد ساخته و به بخش دیگر تولید ناخالص داخلی ضربه وارد می سازد.

تحقیقات نشان می دهد از مجموع 165 میلیون هكتار اراضی كشور حدود 37 میلیون هكتار (4/22 درصد) مستعد هستند كه تنها از 6/18 میلیون هكتار، آنهم از 50 تا 60 درصد ظرفیت برداشتشان استفاده می شود.
حمایت از كشاورزان در جهت افزایش بهره وری محصول و نیز اصلاح نظام خرید تضمینی محصولات اساسی كشاورزی و بهبود بسته بندی محصولات كشاورزی از جمله راههای كاهش ضایعات مواد غذایی و محصولات كشاورزی به شمار می رود.

در زیربخش زراعت، آنچه كه بیش از هر چیز مورد توجه بوده وابستگی كشور در محصولات استراتژیك مانند گندم، برنج، ذرت و دانه های روغنی می باشد. براین اساس و با توجه به اینكه طرحهای متعددی در راستای قطع وابستگی به محصولات یاد شده تهیه گردیده است. بر مبنای این طرح ها پیش بینی شده است كه در طرح خودكفایی گندم یك افق زمانی ده ساله (پایان سال 1390) میزان تولید گندم به 5/16 میلیون تن افزایش یابد و نیز طرح خودكفایی برنج در افق ده ساله، میزان تولید این محصول را از 6/1 میلیون تن فعلی به 4/2 میلیون تن در افق طرح خواهد رساند و طرح افزایش تولید ذرت نیز در همان افق زمانی درصدد افزایش تولید ذرت مورد نیاز كشور از 2/1 میلیون تن به 8/2 میلیون تن درسال انتهایی طرح است. لزوم خودكفایی در تولید محصولات استراتژیك در عرصه جهان كنونی كه غذا بعنوان یك اسلحه و اهرم در دست برخی از قدرتها بشمار می رود و تأمین امنیت غذایی در كشور از اهم ضروریات محسوب می شود كه در این راستا، كاهش ضایعات، یكی از عوامل مهم در افزایش تولید و كاهش واردات محسوب می گردد.

از سوی دیگر با توجه به اینكه سهم سرمایه گذاری انجام شده در بخش كشاورزی، پنج درصد از سرمایه گذاریهای موجود در كشور می باشد و این رقم برای بخش كشاورزی نسبت به سایر كشورهای جهان بسیار پایین می باشد و با توجه به كمبود سرمایه گذاری در این بخش، میزان ضایعات محصولات كشاورزی معادل 25 درصد درآمد نفتی كشور تخمین زده می شود كه این میزان بیانگر میزان بالای ضایعات و نیز ارزش آن در تولید ناخالص داخلی می باشد.

درحال حاضر بیش از 26 درصد ارزش تولید ناخالص كشور، ارز آوری چشمگیری معادل 25 تا 30 درصد ارزش صادرات غیرنفتی سالانه و 24 درصد اشتغال كشور مربوط به بخش كشاورزی است كه كاهش ضایعات محصولات كشاورزی علاوه بر قابلیت افزایش عملكرد محصولات زراعی وباغی، در ایجاد اشتغال، توسعه صادرات غیرنفتی و نیز ایجاد امنیت غذایی، از اهمین بالایی برخوردار است.
به طور خلاصه می توان گفت برای رسیدن به خودكفایی نسبی، جدای از افزایش تولید، در برخورد با مسئله ضایعات و چگونگی كاهش آن مورد تأكید است. كاهش ضایعات، طبیعت افزایش عرضه را دارد و دستیابی به آن، ما را از عوامل تولید اضافی، بی نیاز كرده یعنی بدون داده اضافی، ستانده حاصل می گردد، با اعمال این سیاست، در بهره برداری از منابع طبیعی نیز صرفه جویی شده و منابع غیرقابل تجدید كه در معرض تخریب قرار می گیرد، طی نظمی به سود پاسخ گویی به نیازهای آیندگان استمرار می یابد و متضمن توسعه پایدار در كشور خواهد بود.

كشور ما طی سالهای گذشته در زمینه بسیاری از مواد و محصولات به مرز خودكفایی رسیده است، ولی عواملی چون افزایش جمعیت در كنار عدم كاهش ضایعات راه را برای رسیدن به نقطه استقلال، طولانی تر می كند.
ضایعات از چند جنبه بر اقتصاد ضربه وارد می كند:
1- میزان تولید را كاهش می دهد.
2- نیاز به واردات را افزایش می دهد.
3- نهاده های لازم برای تولید (كه به سختی تهیه می شوند) را هدر می دهد.

روشهای اقتصادی جلوگیری از ضایعات:
1- برنامه كنارگذاری كشت محصول (set aside)
بعضی از كشورهای پیشرفته از جمله اتحادیه اروپا با پی گیری سیاست خودكفایی محصولات استراتژیك و صدور آن در سایه حمایتهای بی حد و حصر از كشاورزان، با وضعی مواجه گشتند كه قیمت پرداختی به كشاورزان نه تنها بالاتر از قیمت جهانی بود بلكه با مازاد محصول نیز مواجه شد حتی با دادن سوبسید صادرات این مازاد را نتوانستند از بین ببرند و از طرف دیگر نیز با اعتراض گسترده كشورهای دیگر مانند امریكا، استرالیا و كشورهای در حال توسعه عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) روبرو شدند با وضع بوجود آمده و ایجاد مازاد محصول، مقداری از آن، از بین
می رفت و این مسئله باعث می شد از یك طرف هزینه حمایت بسیار بالا برود و وزن بیشتری بر بودجه تحمیل شود و از طرف دیگر با مخالفت سازمانهای حمایت از مصرف كننده و حفاظت از
محیط زیست مواجه شدند.

با وضع پیش آمده اتحادیه اروپا تصمیم گرفت برای جلوگیری از ایجاد مازاد محصول و جلوگیری از كاهش ضایعات با كشاورزان وارد گفتگو شد و به آنها پیشنهاد نمود كه مقداری از سطح زیركشت محصول یا كل آنرا در قبال پرداخت جبرانی كنار بگذارند با اجرای این سیاست و مقدار زیادی از مازاد محصول كاهش یافت و لذا باعث گشت كه متعاقب آن ضایعات محصول نیز كاهش یابد.
با استفاده از این تجربه باید سیاستگذاران كشاورزی برای جلوگیری ضایعات به كشاورزان برنامه كنارگذاری را پیشنهاد نمایند در حال حاضر در بعضی از محصولات مانند پیاز و سیب زمینی و گوجه فرنگی مازاد وجود دارد كه این امر موجب می گردد كه مقداری از این مازاد در انبار و یا در زمین از بین برود.

2- سیاستهای كاهش هزینه مبادله (Transaction cost)
یكی از مسایل مبتلا به كشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته كه باعث افزایش ضایعات می شود وجود هزینه مبادله بسیار بالا در بخش كشاورزی آنهاست یعنی امر مبادله در زمانی كه محصول برداشت می شود تا زمانی كه به دست مصرف كننده نهایی می رسد بایستی پروسه طولانی را طی نماید. این مسئله باعث ایجاد دو مشكل می شود: اولاً وجود واسطه های گوناگون، حمل و نقل جاده ای، انبارداری نامناسب، فقدان سردخانه و غیره موجب می شود كه مقداری از محصول از بین برود. ثانیاً مراحل گوناگون ارسال محصول از مرحله برداشت تا مصرف موجب می شود هزینه مبادله بسیار بالا برود و هزینه مبادله بالا برای كشاورز یك معضل اساسی است و كشاورز برای رهایی از این هزینه مدتی محصول خود را در انبار نگه می دارد. بدلیل شیوه نگهداری نامناسب و وجود آفات مختلف، محصول بتدریج فاسد می گردد. كشاورز برای جلوگیری از فساد بیشتر محصول، محصول خود را روانه بازار می كند كه متأسفانه با عدم رغبت واسطه گران مواجه می گردد. كشاورز دو انتخاب دارد یا بایستی محصول را با قیمت بسیار پایین عرضه كند یا اینكه شاهد فساد محصول خود باشد.

در بعضی از مناطق كشور برای جلوگیری از ورود محصول به پروسه طولانی برداشت تا مصرف كننده و نیز كاهش هزینه مبادله، اتحادیه های تعاونی كشاورزان نسبت به ارائه محصول در میادین میوه و تره بار اقدام می كنند. متأسفانه بنظر می رسد همه كشاورزان بدلیل عدم وجود تشكل فراگیر قادر به ارائه محصول از این روش نمی باشند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky