مقاله تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا pdf دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا pdf،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
تاریخچه پرورش ماهی به 2000 سال قبل از میلاد برمیگردد كه اولین بار در حین به این كار پرداختند كه در عهدنامهی چین به پرورش ماهی كپور و قزلآلا تاكید شده است و در انجیل در ایسایاه- فصل 19- آیهی 10 به پرورش ماهی اشاره شده است و تاكید نموده است.
رومیان باستان در حاشیه ی دریاها شروع به پرورش ماهی كردند كه هنوز هم از این روش برای پرورش ماهی در كشور ایتالیا استفاده میشود كه قابل به ذكر است كه درعصر امروز گسترش آن محدود است، در این روش كه در قرون وسطی رواج بیشتری داشت، ماهییان قزلآلا به استخرها و حوضچههای آشپزخانهها وصومعهها هدایت میشوند كه به این وسیله رستورانها در تمام فصول سال ماهی تازه برای خوراك خود در اختیار داشتند.
در سال 193 میلادی مهاجران اروپایی كه به شرق سفر كرده بودن فن پرورش ماهی را به دنیای غرب و اروپا وارد كردند.
و به همین ترتیب پرورش و تكثیر ماهی به صورتی كه امروزه وجود دارد رواج یافت و ادامه پیدا كرد به طوری كه امروز این روش بزرگترین تولید منابع گوشت ماهی و آبزیان را به خود اختصاص داده است.
حال به طور كلی به بررسی چند نكتهی مهم در رابطه با استخر پرورش ماهی قزلآلا میپردازیم كه هر استخر قزلآلا چه كوچك و چه بزرگ متشكل از 5 گروه از عوامل اصلی است و غالباً بر توان تولید استخر تأثیر میگذارند كه عبارتند از :
1) ماهی 2) آب 3) استخر 4) تغذیه 5) مسائل مدیریتی
هر یك از این گروههای اصلی، دارای چندین عامل جداگانه نیز هستند كه به شكل دو جانبه به عوامل دیگر وابسته هستند. نتیجه حاصله میتواند به سود یا زیان تولید تمام شود (به جدول 1 و شكل 2 مراجعه كنید) یعنی اگر یك عامل به لحاظ كیفی تغییر كند، این مساله باعث یك سری تغییرات در عوامل دیگر می شود. برای پرورش دهنده ماهی ضروری است تا نخستین تغییر را از لحاظ ایجاد اثرات احتمالی نهایی ارزیابی كند؛ مثلاً افزایش مناسب میزان تغذیه به اندازه چند پوند در هر 100 پوند، ظاهراً به شكل بیضرر در یك سری تغییرات كمی در سیستم عمل میكند كه یا می تواند منجر به حصول نتیجه مطلوب؛ یعنی رشد سریع تر ماهی شود، یا ممكن است به نتیجه دلخواه منجر نشود (شكل 3)
در مثالی دیگر، افزایش دمای آب از 9 درجه سانتیگرد (48 فارنهایت) به 15 درجه سانتیگراد (59 فارنهایت) باعث تغییرات زیر در یك محیط قزلآلای رنگین كمان 100 گرمی می شود.
الف)- تغییرات مربوط به ماهی :
1 یك افزایش 5/67% در میزان متابولیسم (نیاز اكسیژن)
2 یك افزایش 8/97% در پتانسیل افزایش طول روزانه
3 یك افزایش 7/66% در پتانسیل افزایش وزن روزانه
4 یك افزایش 6/98% در پتانسیل تولید آمونیاك
5 یك افزایش 1/33% در ظرفیت حمل اكسیژن
ب) تغییرات مربوط به آب :
1 یك كاهش 8/12% در غلظت اكسیژن
2 یك افزایش 8/58% در آمونیاك یونیزه محیطی
3 یك افزایش 5/67% در اكسیژن محلول در خروجی آب
بنابراین، ظرفیت حمل اكسیژن استخر كه به حفظ محیط ماهی كمك میكند به میزان زیادی كاهش می یابد و گمان می رود برای سلامت ماهی مضر باشد؛ كه میزان این ضرر، وابسته به توده زنده اولیه موجوددر استخر است. یك روش كه فراوان مورد استفاده قرار میگیرد و احتمالاً موجب باز گردانیدن ظرفیت حمل اكسیژن به حالت اولیه می شود، افزایش جریان و رویزش آب است كه خود، یك سری از تغییرات را در سیستم ایجاد میكند:
1 ظرفیت زیست محیطی یك استخر افزایش مییابد.
2 سرعت آب بیشتر می شود.
3 صرف انرژی جهت شنای ماهی افزوده می شود.
4 نیاز اكسیژن ماهی افزایش مییابد.
5 ظرفیت زیست محیطی ماهی افزایش می یابد.
تأثیراصلی هر دو تغییر در یك سیستم، میتواند به شكل دو جانبهای برای وضعیت فیزیولوژیكی ماهی، مضر باشد. یك راه برای بهبود ظرفیت حمل اكسیژن می تواند كاهش جمعیت در استخر باشد.
در این موارد، یك ارزیابی دقیق از عوامل مخصوص می تواند كار را تضمین كند:
عوامل مربوط به ماهی :
این گروه عوامل را میتوان عوامل درونی نامید؛ چرا كه خود بخشی از طبیعت ماهی هستند. عملكرد آنها به طور گسترده، بوسیله تركیب ژنتیكی ماهی كنترل میشود.
عامل اصلی رونی تأثیر گذار بر سلامت ماهی «واكنش به استرس» میباشد. ماهی در شرایط شدید مدیریتی به طور پیوسته یا نامنظم تحت عوامل استرس زائی مثل تراكم جمعیت و دستكاری فیزیكی (هنگام درجه بندی، امار گیری، نظافت استخر و غیره) قرار دارد. تغییرات اصلی فیزیولوژیكی كه در پاسخ به استرس صورت میگیرد وبیشترین تأثیر را بر سلامتی ماهی
دارد، عبارتند از : اثر آن در كاهش اسیداسكوربیك (ویتامین ث) در گردش و افزایش كورتیزل پلاسما. هر دو واكنش، توانایی میزبان در برابر عفونت سیستماتیك باكتریایی یا عفونت ویروسی را افزایش میدهد جنبه دیگری از واكنش به استرس، شامل بیماری محیطی آبششی (EGD) است كه مانع از جذب اكسیژن و دفع آمونیاك خون میشود.
عوامل دیگر مرتبط با ماهی (بدون توجه به میزان اهمیت) عبارتند از :
1 آمونیاك: همانند NH4+ آمونیاك تولیدشده در یك سیستم به منزله محصول نهایی متابولیسم پروتئین میباشد.
دو راه اصلی برای تولید آن عبارتند از : داخلی و خارجی. راه داخلی عمل كتابولیك بدن است، كه در آن فرآیندهای حیاتی بدن با هم سازگار میشوند راه خارجی، آنابولیك است، كه در آن پروتئین جیره غذایی برای رشد و دیگر وظایف فیزیولوژیكی مورد سوخت و ساز قرار میگیرد.
ماهی، آمونیاك را به صورت NH4+ ، در سراسر غشاء آبششی خارج میسازد. در محیط آبی، آمونیاك اندازهگیری شده به دو حالت میباشد:
یونیزه شده یا جداسازی شده (NH4+) كه برای ماهی غیرسمی است و دیگری یونیزه نشده یا جدا نشده (NH3) كه برای بسیاری از انواع ماهیها در سطوح مداوم بیش از 03/0 میلیگرم سمی میباشد. نسبت NH4+ به NH3 هم به دما و هم PH وابسته است (به ضمائم جدول 10 مراجعه كنید)
2 رفتار: قزلآلای رنگین كمان از حیوانات دارای قلمرو محسوب میشوند. آنها چه در شرایط بسیار مناسب و چه در شرایط محدود شده محیطی، فضای مورد نیاز خود را بر مبنای شرایط آب و دسترسی به غذا پایهگذاری میكنند. آنها از این فضا به شكل كاملاً فعال دفاع می كنند. در شرایط محدود شده، فعالیت دفاعی غالباً به حالت نوك زدن به باله پشتی یا بالههای سینهای ماهی متجاوز انجام میشود. این مسأله باعث می شود، بخش های زخمی به شكل یك “هدف” برای دیگر ماهیهای مهاجم در آن جمعیت محسوب شوند. نوك زدن باله گاهی آن چنان شدید است كه باعث «زخم پشت» می شود. بنابراین، با داشتن استخرهای متعدد و بارگیری آنها به صورت مطلوب میتوان به ایجاد و حفظ قلمروها مبادرت ورزید. پس از آن، وظیفه پرورش دهنده ماهی است كه ماهی را چنان تغذیه نماید، كه به قلمروی دیگری برای به دست آوردن غذا حمله نكند.
3 احتیاجات تغذیهای : بر اساس اولویتهای غذایی، ماهیهای رنگین كمان، گوشت خوار هستند. پس باید فرمول جیرهبندی غذایی آنها این نیاز را مرتفع سازد. دانش فعلی تغذیه ماهی جیرههای غذایی مناسب، برای بسیاری از انواع گونههای آزاد ماهیان را قابل دسترسی میسازد.
تركیبات انرژی فرمول جیره غذایی قزلآلا شامل پروتئین، لیپید (چربی) و كربوهیدرات میباشد. پروتئین، از منابع حیوانی (پودر ماهی) و منابع گیاهی (گندم، ذرت و سویا) به دست میآید و چربی، از پودر ماهی و روغن ماهی حاصل می گردد هم چنین كربوهیدرات نیز از منابع گیاهی تأمین می شود.
قزلآلای رنگین كمان به 1650- 1600 كیلوكالری انرژی قابل سوخت و ساز در هر پوند احتیاج دارد. آنها میتوانند 0/4 كیلوكالری را از هر گرم پروتئین خام قابل هضم و 8/1 كیلوكالری را از هر گرم كربوهیدرات قابل هضم به دست آوردند. بسیاری از خوراكهای تجارتی ماهی جهت برآورد ساختن تبدیلات انرژی 1: 2/1- 4/1 طراحی میشوند. فرمول جام نقرهای در صورتی كه دقیق اجرا شود یك تبدیل غذایی 1: 2/1 را نشان میدهد (ضمائم: جدول 9)
4 احتیاجات محیطی: قزلآلای رنگین كمان به صورت ماهی سردآبی طبقه بندی میشود. كه درجه استاندارد (SET) آن 15 سانتیگراد (59 فارنهایت) است. برای هر درجهای كه بالاتر یا پایینتر از SET باشد، یك كاهش 5/8% در میزان متابولیسم رخ میدهد، كه میتوان آن را به منزله كاهش قابل مقایسه در رشد یا وزن دانست.
اولویتهای دیگر محیطی عبارتند از : سطوح اكسیژن محلول بالای 60% اشباع و سطوح مداوم آمونیاك ( و نیز NH3) پایین تر از 03/0 میلیگرم. این عوامل «محدودیتهای بیتأثیر» (NEL) میباشند. مقادیر NEL برای سایر احتیاجات محیطی جدول 2 ارائه شده است.
5 تعریف محصول: این واژه، یك مفهوم نسبتاً جدید در امر آبزی پروری بوده و به معنای این است كه شروع چرخه محصول با اندازه و تعداد ماهی صید شده در یك تاریخ مشخص می شود. این فرآیند از نظر زمانی به عقب برمیگردد و چندین عامل موثر بر محصول را به حساب میآورد و تاریخ شروع و فرآیندهای مدیریتی آن را معین میكند كه باید در جهت نیل به محصول تعریف شده اجرا شوند.
6 پتاسیل میزان رشد (GRP) : رشد قزلآلای رنگین كمان را میتوان در افزایش طول، وزن و یا هر دو اندازهگیری نمود. GRP به میزان بسیار زیادی تحت كنترل ژنتیكی و تحت تأثیر دمای آب میباشد (ضمائم :جدول 5)
میزان رشد مجاز (AGR)، به بعارت دیگر، میزان رشدی است كه سیستم امكان آن را فراهم میسازد: عوامل زیر بر AGR تأثیر گذار هستند:
1- دمای آب 4- كیفیت تغذیه
2- دسترسی به اكسیژن 5- كمیت تغذیه
3- اسمزی بودن آب 6- بیماری تنفسی غیرقابل تشخیص (تحت بالینی)
تحت شرایط ایدهآل، GPR, AGR مساوی هستند؛ هر چند، در بسیاری از موارد این موضوع صدق نمی كند. به علاوه، یك پرورش دهنده آبزی باید بتواند تمامی عوامل تأثیرگذار بر رشد را جهت تعیین AGR به عامل كلیدی در پیشبینی محصول جهت دستیابی به تعریف محصول تبدیل میگردد.
برای دریافت اینجا کلیک کنید
تعداد کل پیام ها : 0