توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله کاربرد سلولهای تحت فایل ورد (word) دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کاربرد سلولهای تحت فایل ورد (word)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کاربرد سلولهای تحت فایل ورد (word)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله کاربرد سلولهای تحت فایل ورد (word) :

مقدمه
سلول های بنیادی سلول های اولیه ای هستند كه توانائی تبدیل و تمایز به انواع مختلف سلول های انسانی را دارند و از آنها می توان در تولید سلول ها و نهایتا بافت های مختلف در بدن انسان استفاده كرد.
منابع اصلی سلول های بنیادی شامل: مغز استخوان، بندناف وجفت می باشد.امروزه استفاده از ان سلول جهت ترمیم بافتهای آسیب دیده انسانی درحال گسترش است.

جالب اینكه سلول های بنیادی چندپتانسیلی هستند یعنی قابلیت تبدیل به بافت ها مختلف را دارند اعم از بافت عصبی، عضلانی، پوششی وغیره كه این توانائی محور اصلی توجه به سلول های بنیادی است.
مزیت اصلی سلول ها بنیادی بندناف این است كه بسیار اوله بوده و توان تمایز بالایی دارندهمچنن سلول های مشتق از مغز استخوان (BMCs) توان تمایز بالایی دارند.

 

سلول بنیادی چیست؟
سلول بنیادی سازنده بدن انسان است سلولهای بنیادی درون جنین در نهایت به سلول بافت واندامهای مختلف بدن جنین تبدیل می شوند.برخلا یك سلول معمولی كه قادراست با تكثیر شدن چندین سلول از نوع خود را بوجودآوردسلول بنیادی همه منظوره و بسیارتوانمنداست ووقتی تقسیم شود، می تواندبه هریك از انواع سلول ها در بدن تبدیل شود.
سلولهای بنیادی از قابلیت خودنوسازی هم برخوردارند.سلولهای بنیادی خود بر دو نوع هستند:
سلولهای بنیادی جنینی وسلولهای بنیادی بالغ.

سلولهای بنیادی جنینی از جنین بدست می آیند. یك جنین 3 تا 5 روزه حاوی سلولهای بنیادی است كه به شدت در حال تكثیر هستند تا اندامها و بافتهای مختلف جنین را بسازندافراد بالغ نیز در قلب، مغز، مغزاستخوان، ریه ها و اندامهای دیگر خود سلولها بنیادی دارند. این سلولها مجموعه های درونی مخصوص ترمیم هستند و سلولهایی كه براثر بیماری، مصدومیت كهولت سن صدمه می بینند دوباره تولید می كنند.
در اوایل دهه 1980 میلادی دانشمندان نحوه قرارگرفتن سلول های بنیادی جنینی از موش وكشت آنها ا در آزمایشگاه فرا گرفتند و در سال 1998 برای اولین بار درسلولهای بنیادی جنینی انسان را در آزمایشگاه تولید كردند اما این سوال پیش می آید كه پژوهشگران جنین انسان را از كجا بدست می آورند؟ جنین را می توان با تولید مثل ، تلفیق اسپرم وتخمك یا شبیه سازی تولید كرد.

راههای تولید جنین
تولید مثل
این راه طبیعی تولید جنین است. تلفیق گامتها در شرایط آزمایشگاه پژوهشگران تمایل زیادی به تولید جنین از طریق تلفیق اسپرم وتخمك ندارند. با این وجود بسیار از آنها جنینهای بارور شده در كلینیكهای بارورسازی استفاده م كنند گاهی اوقات زوجهایی كه نمی توانند بطورطبیعی بچه دار شوند و می خواهند به شیوه مصنوعی صاحب فرزند شوند چندین جنین بارور شده تولید می كنند كه همگی انها مورد استفاده قرار نمی گیرند. وجنینهای اضافی را برای انجام تحقیقات علمی اهدا كنند.

كاربردسلول های بنیادی
استفاده سلول های بنیادی در cloning:
یك دودمان سلول بنیادی جمعیتی از سلول ها است كه مستمرا تقسیم شده و از بافت های انسان یا دیگر موجودات بدست می آید. محققین برای اهداف درمانی وپژوهشی از سلول های بنیادی جنینی وبالغ استفاده می كنند.
Tot potent: این سلول ها توانایی تلید تمام سلول های مورد نا یك موجودزنده را داشته وعاقبت آنها مشخص نیست و براساس نیاز، توانایی تبدیل شدن ه هرسلولی را دارا می باشند.

Pluripotent: انواع بسیار زیادی از سلول ها را تولید می كنند ولی محدودیت داشته و قادر به تولد تمام بافت های مود نیاز برای توسعه وتكامل جنینی نمی باشند.

Multipotent: توانایی آنها محدود به تولید تعداد خاصی از سلول ها به خصوص سلول های اختصاصی یك بافت بوده و تولد سلول های تمایز یافته یك افت را بر عهده دارند.

سلول های بنیادی جنینی:معمولا ا بلاستولا بدست می آیند.بلاستولا كره توخالی است كه تقریبا 140 سلول تشكیل می شود و در رحم لانه گزینی خواهد كرد سن بلاستولا حدود4-5 روز می باشد. سلول های تشكیل دهنده آن به سطح داخلی كره چسبیده (inner cell mass) بوده و همه از نظر ژنتیكی یكسان می باشند این سلول ها همان سلول های بنیادی جنینی

بوده و آغاز كننده تكوین جنین می باشند وپتانسیل تبدیل شدن به هر نوع از بخش های بدن را دارند برای تهیه یك دودمان سلول های بنیادی جنینی، یك بلاستولا به سلول های منفرد تقسیم می گردد. هر سلول منفرداهمراه با موادغذایی وفاكتورهای رشد در محیط كشت قرار گرفته وشرایط تقسیم شدن برای آن فراهم می آید این سلول ها تا زمانی كه تحت

شرایط كنترل شده محیطی همراه با فاكتورهای رشد مناسب برای جلوگیری از تمایز قرار گیرندبه تقسیم شدن ادامه می دهند قدرت تقسیم این سلول ها نامحدود بوده (دو سال در in vitro) وتقسیم بدون تمایز انجام می دهند. سلول های Pluripotent بوده و خاصیت كانی زایی دارند جهت رشد در in vitro سلول های فیبروبلاست جنین جوجه رابه عنوان یك لایه تغذیه كننده نیا دارند این سلول ها در حیوان آزمایشگاهی در محل ترزیق تراتوما ایجاد می كنند تراتوما شامل عناصر سلولی

و مشتق از یك لایه رویشی اولیه بوده و هیچ كدام از بافت های موجود در آن قادر به ایجاد تومور نمی باشند. این سلول ها فاقد check point 1G و restriction point 1G می باشند وفعالیت تلومراز در آنها بالا می بانشد از نظر ماركرهای سلولی عامل رونویسی OCT4 را بیان می كنند و اقد غیرفعال شدن كروموزوم X می باشند. در حال حاضر برای تحقیق اكثر دودمانهای سلولی از جنین موش بدست می آیند در حال حاضر پژوهشگران در حال بررسی منابع دیگری برای تهیه سلول های بنیادی می باشند; مثل:

1- سلول های بنیادی جنینی حاصل از جنین های IVF
2- سلول های بنیادی جنینی حاصل از therapeutic cloning (كلونیگ درمانی)
دودمان های سلولهای بنیادی بالغ: ان دودمان های از بافت های الغ مثل خون بندناف، خون محیطی مغزاستخوان و … بدست می آیند. این سلول های به تعداد بسیار كم در این بافتها وجود دارند به طوریكه درمغز استخوان این سلول ها به نسبت 15000/1 وجود داند. تعداد تقسیم آنها محدود بوده (2-3روز) و یك الی سه ظرفیتی بوده و قدرت plasticity (انعطاف پذیری) محدود دارند. احتیاج به لایه تغذیه كننده نداشته و تراتوما تشكیل نمی دهند. ماركر OCT4 را بیان می كنند و فاقد

check point 1G بوده و فعالیت تلومرازی بالا دارند در اكثر تحقیقاتی كه بر روی این نوع سلول ها انجام می شوند از سلول های بنیادی ارگانیزم های مدل استفاده می گردد زیرا بدست آوردن سلول های بنیادی بالغ از انسان نیا به روشهای جراحی دارد.

روش تهیه این نوع سلول ها: سلول های بنیادی از مغز استخوان موش استخراج شده و به محیط كشت منتقل می شوند بعد سلول ها شروع به تقسیم كرده و دودمان سلولی ایجاد می شود. برای تهیه انواع سلول ها این دودمان را درمحیط های خاصی می توان كشت داد وسلول های مخصوص آن محیط را بدست آورد. سلول های بنیادی زایای جنینی :منشا ان سلول ها، سلول های زایای جنینی و برجستگی گنادهای جنین 10-5 هفته ای می باشد. سلول های بنیادی در این بافتها به مقدار فراوان وجود داشته و تا مادامی كه نیاز نباشد تقسیم نمی شوند قدرت تقسیم آنها از نظر محدودیت در حد متوسط

(70-80 تقسیم) بوده و تقسیم بدون تمای انجام می دهند سلول های Pluripotent وclonogenic بوده ولی تراتوما ایجاد نمی كنند شرایط وعوامل محیطی در سرنوشت این سلول ها (هم در in vitroو هم درin vivo)موثر بوده و همانند دو سلول بنیادین قبلی نشانگر OCT4 را بیان و فاقد check point 1G بوده وفعالیت تلومراز در این سلول ها نیز بالا می ب

اشد در جدول ه برخی ا معایب ومزایای سلول های بنیادی جنینی و بالغ زیر اشاره شده است سلول های بنیادی بالغ
رشد سلول های بنیادی علاوه برشرایط محیط كشت به شرایط بستر(matrix) یا micro environment این سلول ها نیز بستگی دارد. یكی از این عوامل سلول های موجود دربستر است كه با ایجاد فرورفتگی ها به عنوان آشیانه ای برای لانه گزینی سلول های بنیادی نقش مهمی را ایفا می كنند. ضمنا این سلول ها در كنترل تولید مجدد و خودسازی سلول های بنیادی در in vitro نقش اساسی دارند.این فرورفتگی های بستر به عنوان انكوباتورهای برای محافظت این سلول ها و جمعیت سلول های بنیادین جنینی عمل می كنند مكانیسم ملكولی این عوامل و فرورفتگی های بستر دررشد تكثیر وحفظ سلول های بنیادی به واسطه تركیبات بیوشیمیایی وعوامل زیر می باشد:
1- ماتریكس خارج سلولی به علت داشتن یك سری پروتئین ها وسوبستراها ولیگاندهای مختلف از جمله اینتگرین ها نقش مهمی در هدایت ولانه گزینی سلول های بنیادی در این حفرات دارند.
2- فاكتورها وعوامل مترشحه از سلول های مجاور وهمسایه در روند هدایت اختصاصی سلول های بنیادی به یك بافت هدف واختصاصی نقش كلیدی دارند.
3- تماس سلول – سلول اعث متعهد بودن یك سلول بنیادین در لانه گزینی و رشد وتكثیر ان می شود.
4- فاكتورهای درونی سلول های بنیادی كه در لانه گزینی این سلول هاموثرند شامل یك سری پروتئین های تنظیمی بیان ژنهای خاص وتغییرات كوموزومی وساعت زیستی این سلول ها و … می باشند. از مهمترین كاربردهای سلول های بنیادی cloning و درمان می باشند. محققین از دو مدل پایه ای برای توسعه دادن درمان با سلول های بنیادی استفاده می كنند:
1-اكثر آزمایشات اولیه با استفاده از سلول های بنیادی كشت شده انجام می شوند این سلول ها از نمونه های بافتی یا جنینی انسان یا ارگانیزم های مدل بدست می آیند.

2-روش های درمانی ابتدا در حیواناتی مثل موش و رت قبل از استفاده در انسان انجام می شونداكثر روش های درمانی كه به كمك سلول های بنیادی انجام می شوند مبتن بر روش های clining می باشند در درمان با سلول های بنیادی از سلول هایی استفاده می شود كه توسط شخص دیگری اهدا شده اند و این امر احتمال پس زدن سلول ها را توسط فرد گیرنده افزایش می دهد برای جلوگیری از این پدیده از سلولهای بنیادی خودی استفاده می شود مثلا به روش های زیر سلول های بنیادی بالغ سالم از فرد بیمار جمع آوری شده و در آزمایشگاه آنها را برای تولید بافت جدید دستكاری می كنند واین بافت دوباره به بدن فرد بیمار پیوند زده می شود.

Therapeutic cloning: سلولهای بنیادی جنینی تهیه می شوند كه از نظر ژنتیكی با فرد بیمار یكسان می باشند. دستكاری سلول های بنیادی در درون بدن: مثلا دارویی طراحی می شود كه بعضی سلول های بنیادی خاص را وادار می كند تا در دن بیمار، عملكرد از دست رفته را باز یابند در این روش به عمل جراحی و پیوند هیچ نیازی نمی باشد. البته روش های گفته شده تاكنون در مورد انسان به طور قطعی استفده نشده اند ولی درآینده نزدیك این آزمایشات حتما به ثمر خواهند نشست.

پلاستیسیته: سلول ها از مكان اولیه خود به ارگان دیگر مهاجرت كرده و ماهیت سلول های آن بافت یا ارگان را بدست می آورند این پدیده در سلول های مغز استخوان (توانایی تبدیل به سلول های كبدی وكلیوی ) وسلول های مغز(توانایی تبدیل به خون وماهیچه) دیده می شود. در آینده ممكن است بتوان از این خاصیت برای انجام روش های درمانی جدید به كمك سلول های بنیادی استفاده كرد البته هنوز مشخص نشده كه آیا این نوع سلول ها واقعا می توانند مانند سلول های طبیعی بافت عمل كنند یا خیر. روش های cloning كه براساس استفاده از سلول های بنیادی می باشند به طوركلی به دو دسته تقسیم می شوند.
1- Therapeutic cloning2-reproductive cloning بعضی اهداف cloning را می توان به شرح زیر بیان كرد:
** اهداف پزشكی: این هدف سودمندترین هدف cloning می بادش. چگونگی استفاده زا cloning در پزشكی عبارت است از :

1- كلون كردن حیوانات مدل برای بررسی بیماری های اكثر چیز كه محققین در مورد بیماری های انسان می دانند از مطالعه حیوانان مدل مثل موش بدست آمده است اغلب حیوانات مدل مهندسی می شوند تا دچار یك بیماری خاص گردند. ایجاد این حیوانات ترانس ژن زمان بر بوده و نیاز به آزمایش وخطا و چندین نسل تولید مثل دارد. به كمك تكنیك های cloning می توان زمان لام برای تهیه این حیوانات را كاهش داد.

2- كلون كردن سلول های بنیادی برای تحقیق: سلول های بنیادی اجزاء تشكیل دهنده بدن می باشند كه مسئول نمو، حفظ وترمیم بدن می باشند در نتیجه می توان از آنها برای ترمیم ارگانها و بافتهای بیمار یا تخریب شده استفاده كرد.

3- تهیه دارو: حیواناتی مثل گاو وگوسفند و بز برای تولید داروها وپروتئین های مفید در پزشكی مهندسی ژنتیك می شوند در این مورد نیز كلون كدن روشی سریع و جدید برای ایجاد این گونه حیوانات می باشد. حمایت از گونه های در خطر ومنقرض شده. كلون كردن انسان. برای درك بهتر روش های cloning ابتدا باید به شرح تكنیك SCNT (somatic cell nuclear transfer) بپردازیم: SCNT: به معنی انتقال دادن هسته یك سلول سوماتیك به سیتوپلاسم یك تخمك می باشد اما به طور كل به جابه جا كردن هسته دو سلول را SCNT می گویند. SCNT در دوزیستان به راحتی انجام می شود اما در پستاندان به علت اندازه كوچك تخمك این كار مشكل ت می باشد تخمك پستانداران در متافاز II ،1% تخمك دوزیستان است بنابراین قبل از اینكه SCNT در پستانداران بتواند با موافقت انجام شود تكنیك هایی لازم است تا با دستكاری تخمك بتوان هسته آن را خارج كرده و تخمك را با یك سلول سوماتیك تركیب كرد. این تكنیك ها در اواخر دهه 1960 واوایل 1970 ابداع شدند.

 

سلول بنیادی در پستانداران به سلولی گفته می شود كه قابلیت تقسیم شدن و تبدیل به سلول های تخصص یافته و تمایز را دارا باشد . تخمك لقاح یافته این توانایی را در حد بالایی داراست،زیرا بالقوه م یتواند تقسیم شود و به صورت یك موجود زنده كامل تكوین یابد. تخمك لقاح یافته چند ظرفیت زاست بدین معنی كه از هر نظر توانایی رشد و تكامل را دارد.
سلول های بنیادی برای ترمیم آسیب های سكته
دانشمندان برای جبران نابودی سلول ای عصبی پس از سكته مغزی به شیوه ای دست یافته اند كه از توانیی بدن برای ترمیم خود استفاده میكند.
روزنامه گاردین م ینویسد پروفسور رونالد مك كی از موسسه ملی اختلالات عصبی و سكته مغزی در مریلند امریكا در ازمایشی روی سلول های بنیادی بالغ در مغز موش ها موفق شد یك مولكول گیرنده به نام Notch را روی این سلول ها تحریك كند و متوجه شد كه به دنبال آن مجموعه ای از واكنش ها به راه می افتدكه به تولید سلول های مغزی جدید م یانجامد.موش های دچار سكته مغزی كه به این ترتیب درمان شده بودند در مقایسه با موش های درمان نشده به میزان كمتری در حالت فلج باقی م یماندند.موش های ازمایشگاهی برای شبیه سازی اثرات سكته مغزی در شرایط محرومیت از اكسیژن قرار داده م یشوند، سكته های مغزی با نابود كردن سلول های مغزی باعث علائمی مانند فلج حركتی م یشوند. مك كی كه مقاله تحقیقاتی اش در نشریه نیچر چاپ شده م یگوید: ((گیرنده Notch در همه با فت های بدن دارای اثرات مهمی است و ممكن است در پاسخ های سلول ها د ردستگاه های عروقی ، ایمنی و عصبی نقش داشته باشد )) این تكنیك كار بردهای زیادیدر پژوهش های سلول بنیادی دارد. در مان ها در این حوزه به علت مشكلات د راستفاده از نتایج تجربیات آزمایشگاهی روی كشت های سلولی برای تا ثیر بخشی در بدن حیوانات زنده با مانع رو برو بوده است. كار مك كی نشان دهنده راهی برای استفاده از سلول های بنیادی خود بدن برای بر انگیختن روند ترمیم است.

سلول های بنیادی بالغ
سلول های بنیادی بالغ ، سلول های تمایز نیافته ای هستند كه بین سلول های تمایز یافته تبدیل شوند. در نتیجه كار انها بقا و تعمیر بافتی است كه در ان یافت م یشوند. بر خلاف سلول های ES كه منشا سلول های بنیادی بالغ در یك بافت ، نامشخص است. تاریخچه كشف سلول های بنیادی بالغ به 45 سال پیش بر می گردد. در سال 1960 میلادی ، پژوهشگران متوجه شدند كه مغز استخوان دارای دو نوع جمعیت سلول بنیادی است: ( hematopoietic stem cell ) hcs كه انواع سلول

های خونی را م یسازد. و دیگری ( ( bone marrow stromal cell كه جمعیت سلولی ملوطی هستند كه استخوان ، غضروف ، چربی و بافت همبند را می سازد. در همین سال ها در مغز نیز سلول هایی یافت شده اند كه قادر به تبدیل یه سلول های عصبی بودند و سه نوع سلول آستروسیت ، الیگوندروسیت و نرون را تولید م یكردند.سلول های بنیادی بالغ در بسیاری از بافت ها و اندام ها دیده شده اند . یك نكته مهم در مورد آنها این است كه تعداد بسیار كمی از انها در هر بافت وجود دارد و در

هر بافتی در یك مكانی به صورت Quiescent ( بدون تقسیم ) برای سال ها و تا زمانی كه توسط یه بیماری یا اسیب بافتی دوباره فعال شوند باقی می مانند. بافت های بالغی كه دارای سلول های بنیادی اند شامل مغز، مغز استخوان، خون محیطی، رگ های خونی، عضلات اسكلتی، پوست و كبد هستند. امروزه سعی بر كشت این سلول ها برای تولید تیپ های سلولی خاص برای درمان بیماری ها ی مختلف است . بسته به نوع استفاده از دو تیپ سلول ES ها و سلول های بنیادی بالغ ، هر یك دارای شماری مزیت ها و معایب هستند. توانایی آنها برای تولید تعداد و نوع سلول های تمایز از تفاوت های انها محسوب م یشود. ESقادر است به همه انواع سلول های بدن تبدیل شود. اما نوع بالغ تنها قادر است به چند نوع سلول ان هم سلول های بافتی كه از ان منشا گرفته استتبدیل شود. كشت ES ها به راحتی در مقیاس وسیع امكان پذیر است . اما تعداد سلول های بنیادی بالغ ، د ربافت های بالغ محدود است و روش های گسترش و افزایش تعداد آنها در محیطكش

ت هنوز چندانبهبود نیافته اند. سلول های بنیایدی بالغ در محیط كشت تمایل به تمایز دارند. به هنگام گسترش كشت انها ، باید مرتب سلول های متمایز یافته را جدا كرد. زیرا تیپ های سلولی خاص و تولیدات آنها ممكن است موجب مهار كشت سلولی شود.در نتیجه تمایز سلول ها موجب انقراض كشت م یشود. در واقع پژوهشگران قادر نیستند كه محیطیس دقیقا همانند با محیطی كه سلول های بنیادی در مجحیط زنده دارند درست كنند. بر خلاف ES ها كه بزرگترین چالش انها ،

كنترل تمایز انها به یك رده خاص است در مورد سلول های بنیادی بالغ، بزرگترین چالش به دست اوردن سیستم های كشت مناسب است كه قادر باشد به طور پیوسته گستره های آنها را تولید كند. مهم ترین استفاده و مزیت سلول های بنیادی بالغ این است كه می توان آنها را از خود بیمار گرفت د رمحیط كشت، رشد داد سپس دوباره به بیمار باز گرداند. در نتیجه دیگر توسط سیتم ایمنی دفع نمی شود . اما ES ها دفع را نشان م یدهند. این كار ، البته هنوز د رانسان آزمایش نشده است.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky