توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله راهكارهای افزایش بهره وری دارای 28 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله راهكارهای افزایش بهره وری  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله راهكارهای افزایش بهره وری،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله راهكارهای افزایش بهره وری :

چكیده
با وجود تعاریف زیاد درباره بهره وری، به منظور اجرایی كردن آن می بایست تعریفی هماهنگ و سازگار با شرایط و نیازهای معین سازمان به كار برد و ازطریق مشاركت كلیه كاركنان قدمهای موثری را در این راه برداشت. استمرار یك سیستم بهره وری، مستلزم اقداماتی چند نظیر تسهیم منافع، اصلاح ساختار سازمانی، توسعه منابع انسانی و; است. راهكارهای افزایش بهره وری مستلزم شناخت كافی وضعیت موجود و فرهنگ كاری شركتهاست. باتوجه به تفاوتهای مهم در فرهنگ كاری شركتها و وضعیت موجود آنها می توان گفت راهكارهای افزایش بهره وری نیز در آنها متفاوت خواهدبود

. ازجمله راهكارهای افزایش بهره وری می توان به كاهش ضایعات، ایجاد تعهد در كاركنان، توجه به كاركنان، استفاده بهینه از استعدادها، ایجاد انگیزه دركاركنان، توجه به تغییرات و; اشاره كرد. درجه تاثیر هر یك از این راهكارها در افزایش بهره وری به وضعیت موجود شركت در آن زمینه و ضرورت پرداختن به هریك از این موارد بستگی دارد،

كـه می بایست به شكل ماهرانه ای شناسایی و اولویت بندی شده و برآن اساس اقدام شود. به عنوان مثال، در سازمانی ممكن است كاهش ضایعات در اولویت اول قرار گیرد و در سازمانی دیگر توجه به كاركنان وایجاد انگیزه در اولویت اول باشد. عدم شناخت كافی از وضعیت موجود شركتها و بی توجهی به اولویتها می تواند اثرات معكوسی در میزان بهره وری به وجود آورد. از این رو قبل از هـــرگونه اقدامی در افزایش بهره وری برروی شناخت كافی وضعیت موجود و اولویت بندی صحیح راهكارها تاكید می شود.

بــرای آگــاهی از میزان افزایش بهره وری می بایست آن را در قالب شاخصهای مختلف و در دوره هـــای معینی اندازه گیری كرد. با اندازه گیری شاخصهای بهره وری می توان مشخص ساخت كه تلاشهای بهره وری تاچه حدی مفید بوده است. اندازه گیری بهره وری نیز می بایست براساس یك سیستم مناسب و اصولـــــی انجام گیـرد، درغیر این صورت نمی توان به نتایج آن اطمینان و انتظار بهبود در آن را داشت.

یكی از مـوارد مهم در اندازه گیری بهره وری مشخص كردن صحیح طول دوره ارزیابی است كه به عواملی نظیر دسترسی به اطلاعات، ماهیت عملیات تولیدی و اهداف مدیریت بستگی دارد. از نتایج اندازه گیری شاخصهای بهره وری می توان به عنوان ابزاری مناسب جهت برنامه ریزیهای بلندمدت مدیریت در سطح سازمان استفاده كرد.

مقدمه
سرعت رشد صنایع بویژه صنعت خودرو و توسعه آن در دهه های اخیر حاكی از آن است كه كشورمان درحال گذر از یك اقتصاد نیمه صنعتی به یك اقتصاد صنعتی است. توجه به تولید و بهره ور بودن آن می تواند ضمن سرعت بخشیدن به رشد و توسعه صنعتی آن را در مسیری صحیح و اصولی هدایت كند. از این رو به آشنایی شركتها با مفاهیم بهره وری و راهكارهای افزایش آن تاكید می شود.

بنابراین، می توان گفت درجه توسعه یافتگی صنایع به میزان قابل توجهی به بهره گیری مطلوب و بهینه از منابع و امكانات تولید بستگی دارد. از این رو بهره وری و افزایش مستمر آن در شركتها از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به این ترتیب مشخص می شود كه برای رشد و توسعه صنایع می بایست به بهره وری و افزایش مستمرآن در شركتها توجه و اهمیت بیشتری داده شود.

بررسی شركتها نشان می دهد كه توجه به بهره وری در شركتهای مختلف به شكلهای متفاوتی صورت گرفته و می گیرد. البته باتوجه به شرایط شركتها و سیاستهای مدیریتی طبیعی است كه به راههای مختلف و متناسب با وضعیت موجود می بایست اقدام كرد. به همین خاطر در این مقاله سعی بر آن شـــده است تا ضمن اشاره به مفاهیم اصلی بهره وری، به رویكردها و راهكارهای مختلف افزایش بهره وری پرداخته شود.

رویكردها
قبل از پرداختن به رویكردهای افزایش بهره وری و انـــدازه گیری شاخصهای آن، علی رغم اینكه امروزه كمتر كسی است كه واژه بهره وری را نشنیده و درباره آن نوشته هایی چند نخوانده باشد، بهتر است ابتدا به تعریف آن از دیدگاههای مختلف پـــرداخته سپس به اندازه گیری شاخصهای بهره وری و رویكردهای افزایش آن بپردازیم.

بهره وری (PRODUCTIVITY) در لغت به معنی قــدرت تولید و بارور بودن و مولد بودن به كاررفته و در ادبیات فارسی به بهره وری، با فایده بودن و سود برندگی معنی شده است. دررابطه با تعریف كاربردی بهره وری نیز تعاریف مختلفی ارائه شده كه برخی از آنها به قرار زیر است.
– استیگل در تعریف بهره وری می گوید: نسبت میان بازده و مرتبط به عملیات تولیدی مشخص و معین است.

– ماندلا بهره وری را چنین تعریف كرده است: بهره وری به مفهوم نسبت بازده تولید به واحد منابع مصرف شده است كه با یك نسبت مشابه دوره پایه مقایسه شده وبه كار می رود.

بنابراین، اگر ما در هر موردی نسبت خروجی به ورودی را محاسبه كنیم، درواقع میزان بهره وری را برای آن موضوع به دست آورده ایم كه جهت بررسی آن می توانیم به شاخصهای مهمی كه در این زمینه در سطح جهانی از سوی شركتهای مهم و پیشرفته به كار رفته است اتكا كنیم. البته بهتر است بجای برگزیدن بهترین شاخص یك الگو (BENCHMARK) برای شركت خود برگزینیم و جهت دستیابی به آن حركت كنیم.

در اینجا بد نیست به تعریفی در این زمینه كه از سوی سازمان بین المللی كار (ILO) به كار رفته است بپردازیم: بهره وری عبارت از رابطه بین ستــاده حاصل از یك سیستم تولیدی با داده های به كاررفته مانند زمین، سرمایه، نیروی كار و غیره به منظور تولید آن ستاده است.

گــــرچه تعاریف عمومی زیادی برای بهره وری وجود دارد ولی به منظور قابلیت اجرایی كردن آن، تعریف بهره وری می بایست هماهنگ و سازگار با نیازهای ویژه و معین سازمان باشد تا بتواند محیطی بهره ور جو با كاركنانی مشوق برای اجرای بهره وری ایجاد كند و اگر مكانیسمی مناسب برای مشاركت كلیه كاركنــــان تدوین و به كار گرفته شود می توان گفت قدمهــــای موثری در ایجاد بهره وری برداشته شده است.

ولی تداوم و افزایش مستمر آن، مستلزم مواردی چند نظیر تسهیم منافع حاصل از بهره وری بین كاركنان، اصلاح ساختار سازمانی و ایجاد یك ساختار سازمانی منــــاسب برای بالفعل درآوردن برنامه های افزایش بهره وری، توسعه و بهسازی نیروی انسانی متناسب با ساختار سازمــانی ایجاد شده و توسعه و نوسازی فناوری های موجود است.

تجربه نشان داده است كه سازمانهای گوناگون به منظور افزایش بهره وری خود، روشهای متفاوتی را به كار گرفته اند. بنابراین، به كارگیری الگوی خاصی از روشهای بهره وری بدون درنظر گرفتن شرایط حاكم، شاید مفید فایده واقع نیفتد. از این رو، ضروری است ابتدا شناخت كاملی از وضعیت موجود شركت به دست آورده سپس شروع به بررسی راههای افزایش بهره وری كرد. البته باید گفت اگر چه هركشوری باید متناسب با سنن ملی، فرهنگ و آداب و رسوم خود به بهبود بهره وری بپردازد، لكن بهره وری اكنون دیگر فقط یك مسئله ملی و داخلی نیست بلكه یك موضوع جهانی است و در جهان امروز سازمانهایی به حیات خود ادامه خواهند داد كه بهره ورتر تولید می كنند.

ولی به طور كلی می تـــوان گفت راههای افزایش بهره وری در شركتهای مختلف متفاوت است كه در زیـــــــر به برخی از رویكردهای آن می پردازیم.
كاهش ضایعات
یكی از راههای افزایش بهره وری كاهش ضایعات است. ضایعات و افزایش روزافزون آن، یكی از پدیده های تولید انبوه است كه كشورهای صنعتی ازجمله اروپاییان در جستجوی یافتن راههایی برای جلوگیری و قطع این جریان هستند. كاهش ضایعات یكی از اصول اساسی زندگی اجتماعی بشری است كه از هزاران سال قبل بدون آنكه آگاهی از مفهوم آن داشته باشند به كار می بستند.

به عنوان مثال انسان وقتی با كم آبی روبرو می شد از مصرف غیرضروری آن خودداری می كرد، زارعان اگر زمین كمتری برای كشت دارند تلاش بیشتری برای بهره بــــــرداری از تمامی آن به خرج می دهند. و دهها مثال از اینگونه زندگی اجتماعی بشری همه و همه حكایت از ضایعات دارند. موضوع قطع جریان ضایعات و یا كاهش آن و همچنین دورسازی ضایعات اجتناب ناپذیر، به دلیل حجم بالای منابع تولیدی تلف شده و خسارت محیطی بالقوه از اهمیت خاصی برخوردار است. اهمیت كاهش ضایعات در اقتصاد ملی به قدری است كه بسیاری از رسانه های كشوری گاه و بی گاه به بیان مطالبی ازضایعات منابع كشوری پرداخته و اهمیت آن را به مردم گوشزد می كنند.

با كـــاهش ضایعات و درنتیجه كاهش هزینه ها، سود بیشتری عاید شركت می شود كه بخشی از آن نیز به عنوان بهره وری به كارگران و كاركنــان پرداخته می شود. درنتیجه آنها نیز می توانند با داشتن درآمد بیشتر زندگی بهتری را برای خود وخانواده خود و درنتیجه افراد جامعه فراهم آورند. از این رو، تولید بهتر و با ضایعات كمتر علاوه بر آنكه سطح زندگی كارگران را بهبود می بخشد موجب شكوفایی اقتصاد مملكت نیز می گردد.

اگر این اصل را كه برای كاهش ضایعات باید برنامه ای مناسب و كارآمد داشته باشیم، قبول كنیم، تهیه یك برنامه جامع اجرایی برای هماهنگ ساختن اقدامات و تلاشهای همه بخشهـــا و واحدهای سازمان ضرورتی اجتناب ناپذیراست. این برنامه موجب هدایت تلاشهای سازمان درجهت تامین نیازها و ابزارهای كاهش ضایعات می گردد. كاهش ضایعات موجب كاهش تنشهای موجود در سازمان و ایجاد فضایی سرشار از اعتماد و اطمینان در بین كاركنان می گردد كه آنها را به همكاری هرچه بیشتر با یكدیگر تشویق می كند. حال كه كاهش ضایعات را به عنوان یكی از راههـــای افزایش بهره وری بررسی كردیم، می پردازیم به چگونگی كاهش ضایعات در شركتها.

كلیه كاركنان باید ضمن استفاده از تواناییهای شخصی خود، با تشكل در گروههای كاری، نظرات و پیشنهـــادات سازنده ای را در ارتبـــاط با كاهش ضایعات و افزایش بهره وری ارائه كنند. در این رابطـــه می توان به ایجاد و اجرای نظام پیشنهادات و تشكیل گروههای كوچك كاری، نظیر گروههای كنترل كیفــی، گروه كاهش ضایعات، گروه افزایش بهره وری و گروههای حل مشكل كه متناسب با شرایط خاص سازمان باشد اشاره كرد. در كارهای گروهی علاوه بر غنای نظریات و عقاید ایجاد شده با تعامل گروهی، احتمال زیادی وجود دارد كه تصمیمات گروه به عمل منجر شود. زیرا این اعضای گروه بوده اند كه راهبردهــــای موردنظر را ایجاد و تصویب كرده اند.

هرچه گروهها موثرتر و تعدادشان بیشتـــــر باشد، كار با كارآیی بیشتری انجام می شود، چون افراد بیشتری برای سرنوشت خود مسئولیت تقبل كرده اند. در كارگروهی سازمان در مواجهه با چالش در رقابت، از تعدد عقاید و نظریات بهره می برد و تك تك اعضای گروه نصیب بیشتری از آن می برند. اینكه عقاید و نظریات افراد را دیگر اعضای گروه می شنوند و مــی پذیرند، اعتماد به نفس آنان را تقویت می كند. مهمتر از همه، فرد از تنهایی خود خارج می شود.

یكی دیگر از راههای كاهش ضایعات نوسازی و توسعه فناوری است.
هرگونه توسعه تكنولوژیك مستلزم افزایش مهارت كاركنان است كه می بایست به همراه سایر زمینه های موردنیاز مربوط به تغییرات تكنولوژیك به مورداجرا درآید. فناوری های جدید بر روی ساختار سازمانی، مهارتها، روابط كاركنان و مشاغل تاثیر خواهدگذاشت. لذا كلیه موارد فوق و سایر زمینه های مرتبط با آنها می بایست موردتجزیه و تحلیل دقیق قرار گرفته و اصلاحات یا تغییرات لازم جهت استفاده بهینه از آنها داده شود.

ایجاد تعهد در كاركنان
یك كارمند متعهد برای سازمان فوق العاده ارزشمند است. او می تواند با انجام به موقع كارهــا و حس مسئولیت در افزایش تولید و بهره وری موثر باشد. لذا سعی كنید كارمندان متعهــدی برای سازمان تربیت كنید.

مدیران می توانند با برآورده كردن نیازهای اساسی كاركنان، برقراری اعتماد متقابل میان خود و آنها و ایجاد یك فرهنگ عاری از سرزنش، آنها را نسبت به سازمان متعهد كنند. تا زمانی كه نیازهای روحی و روانی كاركنان برآورده نشود هرگز به طور كامل نسبت به سازمان احساس تعهد نخواهند كرد.
تنها متعهد ساختن كاركنان به سازمان كافی نیست بلكه باید تعهد آنها را به سازمان همواره حفظ كرد. یكی ازموثرترین راههای حفظ تعهد در كاركنان و نگه داشتن آنها درسازمان، غنی سازی شغل و افزایش انگیزه در آنان است. قدردانی از افراد به خاطر عملكرد برترشان انگیزه ای است در حفظ تعهد كاركنان و ایجاد رضایت شغلی در آنان.

استفاده از محركهای مالی نظیر افزایش حقوق (مزایا)، پرداختهای موردی تشویقی و غیره برای عملكردهای استثنایی و دارای بهره وری بالای كاركنان از لحاظ حفظ تعهد كاركنان حائزاهمیت است. لازم به توضیح است كه هرگز ارزش و تاثیر عمیق استفاده از اصطلاحات ساده متشكرم، دستتان درد نكندو; در مقابل انجام كارهای ساده را دست كم نگیرید زیرا این كارها سبب ایجاد تعهد در كاركنـــــان و به دنبال آن افزایش فعالیت و بهره وری در آنها می گردد.

توجه به كاركنان
تجربه نشان داده است كه یك سازمان فقط با اتكا به كاركنان خود می تواند موفق باشد. از این رو سازمانهای نیك اندیش همواره بر بهبود مستمر كیفیت كاری كاركنان خود توجه خاصی می كنند و این الگوی رفتاری در مدیران سازمانها، كاهش ضایعات و بهبود كیفیت محصول را به همراه دارد كه نتیجه نهایی آن نیز افزایش بهره وری است.

دادن مشــــاغل جدید یا بهتر به افراد نشان دهنده آن است كه شما برای موفقیتهای آنان ارزش قائل هستید. این كار شما آنها را به كسب موفقیتهای بیشتر تشویق می كند. یكی از روشهای ساده و اثربخش برای ارتقای كاركنان با توجه به دو سوال مهم زیر اعمال می شود: اول آنكه آیا آنها توانایی لازم برای انجام كار را دارند؟ دوم اینكه آیا آنها انگیزه لازم برای انجام كار را دارند؟

تنها كارمندی كه هم از انگیزه و هم از توانایی لازم برخوردار باشد می تواند بهره وری شركت را افزایش دهد. ولی اگر فردی بدون استحقاق لازم ارتقاءیافته باشد علاوه بر اینكه باعث رنجش خاطر و نارضایتی سایر كاركنان شایسته تر می شود، خود نیز احساس ناامنی كرده و دائماً در دلهره به سر خواهد برد كه همه این موارد باعث فعالیت كمتر و كاهش بهره وری خواهدشد.
بعضی از مدیران نیازهای تولید را به سایر نیازهای سازمانی مقدم می شمارند و برعكس عـــده ای دیگر به افراد بیش از تولید اهمیت می دهند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky