توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 بررسی بافت استخوانی دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی بافت استخوانی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه و مقالات ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی بافت استخوانی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن بررسی بافت استخوانی :

بررسی بافت استخوانی

- بافت استخوانی (Bone tissue)

استخوان یا بافت استخوانی كه اسكلت موجودات مهره‌دار را تشكیل می‌دهد، از سایر بافتهای نگهدارنده كاملاً متمایز است.

بافت استخوانی سخت است و مانند سایر بافتهای پشتیبان از سلول‌ها، رشته‌های كلاژن، ماده بنیادی، پوشش خارجی و پوشش داخلی تشكیل شده است.

تجزیه استخوان نشان می دهد كه 62% آن مواد معدنی و 38% مواد آلی است. 85% از مواد معدنی فسفات كلسیم، 10% آن كربنات كلسیم و 5% بقیه سایر املاح است.

اگر بافت استخوانی در اسید قرار گیرد، مواد معدنی آن حل شده و سختی خود را از دست داده، نرم می‌شود و كاملاً قابل بریدن می‌شود، این عمل را دكلسیفیكیشن (Decalcification) گویند كه شرح كامل آن در بخش هیستوتكنیك آمده است. عكس این عمل در تشكیل و رشد استخوان اتفاق می‌افتد.

عناصر بافت استخوانی

I- سلولهای استخوانی (Bone cells)

استخوان‌ها در نگهداری و محافظت اندامهای نرم، ذخیره مواد معدنی، تولدی سلولهای خونی نقش دارند وتوسط عضلات اسكلتی جابجا می‌گردند.

سلول‌های مزانشیمی كه سازنده سلول‌های استخوان‌ساز (Osteoprogenitor cells) می‌باشند به دو گروه تقسیم می گردند. یكی سلولهای دوكی یا كشیده كه دارای زوائد سیتوپلاسمی است و به نام سلولهای استخوانی غیرفعال (Inactive osteoblast). دیگری سلولهای مكعبی یا استوانه‌ای شكل با هسته‌های قاعده‌ای كه نسبت به تیغه‌های استخوانی عمود است و متریكس در بافت استخوانی توسط آنها ترشح می‌گردد، كه به نام سلول‌های استخوانی فعال (Active osteoblast) خوانده می‌شوند. این سلول‌ها، سیتوپلاسمی بازوفیلی داشته و به سلولهای بالغ استخوانی یا استئوسیت (Osteocyte) تبدیل می‌گردند. سلولهای اخیر ستاره‌ای شكل با هسته پهن، تیره و زوائد سیتوپلاسمی بلند فراوانی می‌باشند. این سلولها در حفراتی به نام لاكونا (Lacunae) قرار دارند. (شكلهای 35 و 36) در اطراف این حفرات، مجاری باریكی به نام كانالیكول (Canaliculi) موجود است كه زوائد سیتوپلاسمی سلولها در این لوله‌های كوچك یا كانالیكول‌ها وارد می‌شود. زوائد سیتوپلاسمی این سلولها توسط اتصال بارونه به یكدیگر متصل می‌شوند و از این راه یون‌ها و سایر مولكولهای كوچك براحتی از یك سلول به سلول دیگر انتقال می یابند. این ارتباط گاه تا 20 ردیف از سلولهای استخوانی را در دنبال هم امكان‌پذیر می‌كند

II- رشته‌های كلاژن (Collagen fibers)

این رشته‌ها كه جزیی از موادآلی استخوان هستند، از نوع رشته‌های كلاژن نوع یك می‌باشند كه بسیار ظریف و در دسته‌هایی به ضخامت 3 تا 5 میكرون قرار دارند و به نام رشته‌های كلاژن استخوانی (Osteocollagenous fibers) نامیده می‌شوند. ناگفته نماند كه این رشته‌ها جزیی از ماده بنیادی استخوان نیز محسوب می‌گردند.

III- ماده بنیادی (Bone matrix)

مواد معدنی كه قسمت اعظم ماده بنیادی استخوان را تشكیل می‌دهد شامل فسفات كلسیم، كربنات كلسیم، هیدروكسی آپاتایت، (Hydroxyaptite) و مواد آلی آن از گلیكوزامینوگلیكان‌ها كه از انواع كندروایتین سولفات‌های 4 و 6 است، بصورت سیمانی همراه با رشته‌های كلاژن به یكدیگر محكم می‌شوند و ایجاد تیغه‌های استخوانی (Lamellae) را می‌نمایند، كه در استحكام استخوان موثراند. هر تیغه استخوانی فاصله بین ردیف‌های سلول‌های استئوسیت است كه توسط ماده بنیادی، مواد كلسیمی و كلاژن پر شده است. گلایكوپروتئین‌های استخوان (استئوكلسین و سیالوپروتئین) دارای قدرت جذب تركیبات كلسیمی فراوان می‌باشد.

تیغه‌های استخوانی كه به ضخامت 3 تا 7 میكرون می‌باشند، از اختصاصات بافت استخوانی بالغ می‌باشد. استخوان اسفنجی به شكل تیغه‌های نامنظم قرار دارند و در حالی كه تیغه‌های آنها توسط مغز استخوان از یكدیگر جدا شده‌اند، حفره حفره به نظر می‌رسند

لازم به ذكر است برای نگهداری بلورهای آپاتایت یون فلوراید نیز ضروری است.

IV- پوشش خارجی استخوان یا پریوست (Periosteum)

یك لایه همبندی ویژه‌ای است كه سطح خارجی استخوان را به استثنای سطوح مفصلی می‌پوشاند و بر روی تیغه‌های استخوانی اطرافی خارجی قرار دارند. پریوست در نقاطی كه تاندون و یا رباط به استخوان متصل می‌گردد بسیار محكم به تیغه‌های استخوانی می‌چسبد و با پوشش خارجی یكی می‌شود.

لایه داخلی: نسبتاً سست است و از الیاف همبندی كم و سلولهای زیادی تشكیل یافته است و شامل سلولهای پیش استخوان ساز (Osteoprogenitor cells) می‌باشد.

بعضی از رشته‌های همبندی این لایه كه وارد در ماده بنیادی استخوان می‌گردد به نام الیاف شارپی (Sharpey’s fibers) خوانده می‌شود.

لایه خارجی: از بافت همبند سخت كه محتوی رشته‌های همبندی فراوان و رگهای خونی بزرگتر و سلول‌های كمتری می‌باشد، تشكیل یافته است.

V- پوشش داخلی استخوان یا اندوست (Endosteum)

پوشش داخلی استخوان مجاور با مغز استخوان می‌باشد. این لایه از سلولهای فیبروبلاست كه همراه سلولهای دوكی شكل غیرفعال یا پیش استخوان‌ساز، و بافت همبند ظریفی می‌باشد تكمیل می‌گردد، در افراد بالغ بر سختی آن افزوده می‌شود.

مغز استخوان (Bone marrow)

مغز استخوان را می‌توان بافتی دانست كه كلیه فاضهای داخل بافت استخوانی از جمله مجرای مركزی استخوانهای متراكم و حفرات استخوانهای اسفنجی را پر می‌كند. این بافت شامل رگهای خونی فراوان، چربی، رشته‌های رتیكولر، سلولهای همبندی، پلاسماسل، ماكروفاژ، سلولهای خونی (اجداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاكت‌ها، لنفوسیت‌ها، مونوسیت‌ها، ائوزینوفیل‌ها، میلوسیت‌ها، و مگاكاریوسیت‌ها كه شرح آنها در بافت خونی خواهد آمد)، گاهی سلولهای غضروفی و استخوانی در مواقع استخوان‌سازی و بالاخره استئوكلاست‌ها در این ساختمان موجود می‌باشند.

سلولهای ادوانتیسی جدار سینوس‌های مغز استخوان ذخیره‌ای برای تبدیل به استم سل‌ها (Stem cells) در مغز استخوان‌اند كه در تولید گروه سلولهای خونی نقش عمده‌ای ایفا می‌كنند. مغز استخوان فاقد مویرگهای لنفاوی است

در اینجا فقط به شرح استئوكلاست‌ها می‌پردازیم.

پلی‌كاریوسیت، كندروكلاست یا استئوكلاست‌ها

(Polykaryocytes, Chondroclasts or Osteoclasts)

سلولهای نسبتاًب زرگی هستند كه شكل و اندازه آنها بسیار متغیر، سیتوپلاسمی ائوزینوفیلی، حبابی شكل و مملو از لایزوزوم‌ها، توری داخل سیتوپلاسمی دانه‌دار، دستگاه گلژی بزرگ و میتوكندریهای فراوان می‌باشند. استئوكلاست‌ها در حدود 6 تا 50 هسته داشته و محل آنها معمولاً بر روی متریكس استخوان، یا روی استئوبلاستها و یا سایر استئوكلاست‌ها می‌بشاد. این سلولها دارای آنزیمهای هیالورونیداز، كندروتیناز، در ماتینازوكلاژناز می‌باشند كه به متریكس بافت غضروفی و یا استخوانی حمله كرده و مواد كلسیمی را آزاد می‌نمایند. این عمل توسط میكروكركهای استئوكلاست‌ها در تماس با بافت‌های فوق مشاهده می‌گردد.

حفره‌ای كه استئوكلاست‌ها در داخل بافت‌های استخوانی پدید می‌آورند بنام حفرات هوشیپ (Howship’s lacunae) گفته می‌شود. انواع این سلولها كه در تخریب بافت غضروفی نیز شركت می‌كنند به نام كندروكلاست خوانده می‌شوند.

انواع مغز استخوان

1- مغز استخوان استخوان‌ساز: این بافت بیشتر همراه رگهای خونی ایجاد می‌شود در بافت غضروفی و مركز استخوانهای تازه تشكیل قرار دارد و دارای عمل استخوان‌سازی می‌باشند. در پی این نوع مغز استخوان، مغز استخوان خون‌ساز پدید می‌آید.

2- مغز استخوان قرمز: كه از نوع خون ساز است و اكثراً در استخوانهای در حال رشد قرار دارد وعمل آنها بیشتر خون‌سازی است. علاوه بر تمام سلولهای ذكر شده اجداد لنفوسیت‌های B و ‏T نیز در این قسمت موجودند. این نوع مغز استخوان در استخوانهای طویل، جناغ، دنده‌ها و مهره‌های بدن وجود دارد. لازم به ذكر است كه این نوع مغز استخوان در حفرات استخوان‌های اسفنجی در تمام مدت زندگی فعال باقی می‌مانند،

3- مغز استخوان زرد: این نوع بافت بیشتر در دنبال مغز استخوان خون‌ساز بوجود می‌آید بدین معنی كه وقتی عمل خون‌سازی مغز استخوان خون ساز كاهش یافت سلولهای بافت همبند موجود شروع به جذب مواد چربی كرده و توده‌های چربی را در خود نگه می‌دارند كه به بافتی غیر فعال یا مغز استخوان زرد تبدیل می‌گردد (2 و 7)

4- مغز استخوان خاكستری: كه بیشتر در حیوانات مسن ایجاد می‌گردد و سلولهای چربی از بین رفته و به جای آنها سلولها و رشته‌های همبندی فراوانی مغز استخوان را پر می‌كنند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 cpro.ir
 
Clicky